Za nami konferencja „Krótkie łańcuchy dostaw - formą rozwoju żywności lokalnej”
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we współpracy z Instytutem Zootechniki PIBw Balicach oraz Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie, zorganizował w dniu 9 maja br. konferencję nt. „Krótkie łańcuchy dostaw – formą rozwoju żywności lokalnej”. Celem spotkania była popularyzacja idei certyfikacji i oznaczeń produktów uznawanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz wymiana dobrych praktyk pomiędzy producentami wytwarzającymi produkty opatrzone wizytówką tożsamości lokalnej. Spotkanie zaszczycili swoją obecnością współorganizatorzy: Pan dr Krzysztof Duda - Dyrektor Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach oraz Pani Danuta Szopa - Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie, Pan Łukasz Kmita – Wojewoda Małopolski z uwagi na obiektywne kwestie, nie mając możliwości osobistego udziału w konferencji, skierował na ręce Pana Dominika Paska - Dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego słowa do uczestników, które znajdują się w załączniku.
W wydarzeniu uczestniczyli również przedstawiciele instytucji okołorolniczych, Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Szkół Rolniczych – branżowych: Pani dr Justyna Kosecka–Cygan - Dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie, Pani Agnieszka Szlubowska -Dyrektor Urzędu Statystycznego w Krakowie, Pan dr Michał Szanduła - Dyrektor Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie,Pani Teresa Sieradzka- Dyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Giebułtowie, Pan Łukasz Fudala- Dyrektor Zespołu Szkól Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, Pan Andrzej Kawalec - kierownika Wydziału Programów Infrastrukturalnych i Rolnictwa Urzędu Wojewódzkiego, Pan drArkadiusz Niedziółka Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Pan dr Marcin Kopyra - Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw Uniwersytet Rolniczy w Krakowie oraz producenci i mieszkańcy obszarów wiejskich. Pan Dominik Pasek – Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego otwierając wydarzenie podkreślił znaczenie promocji żywności lokalnej, gdzie jako region Małopolski możemy chwalić się najwyższą liczbą w skali kraju 15 produktów opatrzonych unijnym certyfikatem oraz innymi oznaczeniami, co przyczynia się do rozwoju małego przetwórstwa oraz dziedzictwa kulinarnego na obszarach wiejskich.
Wprowadzając w temat Pan dr Paweł Radomski - kierownik Zespołu ds. współpracy z praktyką, transferu wiedzy i innowacji Instytutu Zootechniki PIB w Balicach przedstawił program certyfikacji „Rasy rodzime”, jedną z możliwości identyfikacji marki poprzez wykorzystanie surowca z ras zachowawczych wdrożony przez Instytut Zootechniki PIB w Balicach. Kolejnym punktem była „Rejestracja produktu tradycyjnego” omówiona przez Panią Agnieszkę Dziwisz, przedstawiciela Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, który jest podmiotem oceniającym aplikujące produkty na szczeblu wojewódzkim. Następnie Pan Piotr Szopa - kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie, pokazał możliwość promocji marki poprzez certyfikację i oznaczenia produktów uznawanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w tym „Produkt polski”.
Dobre praktyki w rozwoju krótkich łańcuchów dostaw na przykładzie podhalańskiej grupy rolników „CamPetrus”, którzy w myśl przesłania bł. Kardynała Stefana Wyszyńskiego „W Polsce nie można inaczej gospodarować, jak tylko poprzez stworzenie warunków sprzyjających dla rolników, które należy uprzemysławiać w kierunku przetwórstwa i to będzie bogactwo Polski, bo eksport i import będzie w tej dziedzinie bezkonkurencyjny, podczas gdy na każdym innym odcinku będzie ograniczony silną konkurencją”. Stworzyli lokalną grupę i rozwijają swoją lokalną markę nakreślił Pan Piotr Gacek – lider grupy „CamPetrus", w ramach działania współpraca.
Ostatnim punktem programu była prezentacja produktów certyfikowanych, takich producentów jak: Tłocznia Owoców „Pawłowski”- produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, Zakład Masarski Mądry –produkt z oznaczeniem UE Chronione Oznaczenie Geograficzne, Andrzej Lassak – sery górskie – produkt z certyfikatem „Rasy rodzime”, Zakład Mięsny „Jasiołka” – produkt z certyfikatem „Rasy rodzime”, Kozart – sery kozie – „Produkt polski”, Piekarnia Ekologiczna „Ferment”. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego poprzez platformę Małopolski e-bazarek tworząc narzędzie promocji żywności skupiającej producentów z certyfikatami jakości, zaprasza do rejestracji podmioty dotychczas nie zgłoszone www.malopolskiebazarek.pl. W trakcie wydarzenia odniesiono się, także do znaczenia i tradycji Państwowego Doradztwa Rolniczego i jego roli na przestrzeni dekad w strategii rozwoju obszarów wiejskich. Wszystkim uczestnikom składamy serdeczne podziękowania za czynny udział oraz wymianę wiedzy na płaszczyźnie doradztwo-nauka-praktyka.
Anna Tobiasz