Wyjazd studyjny dla hodowców bydła - Wołowina Wysokiej Jakości
Dział Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich "Europa inwestująca w obszary wiejskie" i Sieci na Rzecz Innowacji w Rolnictwie zorganizował 3 dniowy wyjazd studyjny pn."Wołowina Wysokiej Jakości". Projekt ten kierowany był do hodowców bydła ras mięsnych, oraz do rolników zainteresowanych tematyką przetwórstwa mięsa wołowego, możliwości oraz zasad prowadzenia Rolniczego Handlu Detalicznego, jak również upowszechnienia wiedzy z zakresu dobrych praktyk dotyczących pozyskiwania i sprzedaży produktów z wołowiny. Został on zrealizowany w dniach między 28-30 listopada br. łącząc w sobie zarówno zajęcia praktyczne w gospodarstwie prowadzącym RHD, jak również wykłady prowadzone przez doradców MODR i Powiatowego Lekarza Weterynarii w Bielsku-Białej.
W pierwszym dniu wyjazdu tj. 28.11.2023 grupa uczestników, wraz z doradcami MODR, oraz Eweliną Udzielą i Marcinem Radeckim – selekcjonerami Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego udała się do miejscowości Bronów. To właśnie tam swoje gospodarstwo prowadzi Artur Zmełty, który jako pierwszy w tym powiecie rozpoczął działalności RHD skoncentrowaną na mięsie wołowym i produktach z niego otrzymywanych, znanych pod nazwą - Podbeskidzka Wołowina. Po przyjeździe na miejsce uczestnicy zostali oprowadzeni po całym gospodarstwie, które oprócz bydła mięsnego rasy Limousine, utrzymuje również duże stado bydła mlecznego. W tym czasie gospodarz przedstawił początki działalności RHD, sposób pracy na gospodarstwie, oraz określił dalszy kierunek zmian i rozwoju. Po tej prezentacji Ewelina Udziela i Marcin Radecki zwrócili uwagę osób biorących udział w wyjeździe studyjnym na odpowiedni dobór sztuk do dalszej hodowli, cechy jakimi powinno charakteryzować się bydło rasy Limousine, oraz na co należy zwrócić uwagę przy wyborze rasy do gospodarstwa. Następnie uczestnicy mieli czas na odpowiednie przygotowanie się do wzięcia udziału w warsztatach rozbioru tuszy wołowej, które zostały poprowadzone przez Artura Zmełtego. Jednak przed ich rozpoczęciem gospodarz oprowadził wszystkich zainteresowanych po pomieszczeniach w których odbywa się przetwórstwo mięsa wołowego, oraz przybliżył ich wyposażenie. Po tej prezentacji nastąpiło meritum szkolenia – rozbiór tuszy wołowej. W czasie jej trwania przedstawione zostały nie tylko praktyczne sposoby pracy z mięsem, ale również gospodarz chętnie dzielił się swoją wiedzą w zakresie podziału mięsa, jego najefektywniejszego sposobu oczyszczania, jak również przygotowania do sprzedaży. Zwrócił on również uwagę uczestników na istotność odpowiedniego rozpromowania swoich działań, oraz konieczności docierania do klientów nowymi kanałami przekazu, takimi jak internet. Nie obyło się bez masy pytań ze strony rolników dotyczących takich kwestii jak: dobór odpowiedniego sprzętu do rozbioru, praca nad bazą klientów, aspekty prawne w prowadzeniu RHD, oraz doświadczenia w pracy z mięsem i wyrobami z wołowiny. Uczestnicy z zaciekawieniem słuchali odpowiedzi udzielanych przez gospodarza, ucząc się na jego doświadczeniach.
Drugi dzień został poświęcony na bloki tematyczne dotyczące teorii oraz wymagań prawnych z zakresu prowadzenia Rolniczego Handlu Detalicznego, czy rozbioru tuszy i przetwórstwa w gospodarstwie. Rozpoczął się on od wykładu Powiatowego Lekarza Weterynarii w Bielsko-Biała – lek.wet. Izabeli Handwerker. W przygotowanej przez siebie prezentacji poruszyła zagadnienia takie jak wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, oraz wymogów i prowadzenia RHD. W materiałach rozdanym uczestnikom znalazło się małe kompendia wiedzy z poruszanej tematyki, jak również „wniosek o wpis zakładu prowadzącego rolniczy handel detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego i żywnością złożoną do rejestru zakładów prowadzonego przez powiatowego lekarza weterynarii”, który pod czujnym okiem lek. wet. Izabeli Handwerker uczestnicy w ramach warsztatów praktycznych mogli uzupełnić. Po obiedzie pracownik Dział Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa – Angelika Magiera poprowadziła wykłady z zakresu antybiotykoodporności: zagrożeń, aktualnej sytuacji w Europie i na świecie, oraz możliwych sposobach dalszego ograniczania tego zjawiska. W czasie swojego wystąpienia zwróciła uwagę na różny poziom zużycia leków w zależności od sposobu prowadzenia produkcji zwierzęcej, oraz od gatunku i rasy chowanej. Przedstawione zostały również podstawy prewencji weterynaryjnej, oraz wpływu ziół na naturalne podniesienie odporności u zwierząt. Następnie uczestnicy zostali zaznajomieni z prezentacją dotyczącą uboju z konieczności gospodarskich zwierząt kopytnych, oraz aktualną sytuacją prawną w tym zagadnieniu. Cykl wykładów zakończyło wystąpienie Kierownik Działu Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa – Ewy Ryjak, która skupiła się na przedstawieniu Ekoschematu -Dobrostan w szerszej perspektywie.
Ostatni dzień wyjazdu studyjnego został poświęcony na kolejne zajęcia praktyczne w Podbeskidzkiej Wołowinie – gospodarstwo rolne Artur Zmełty w Bronowie. W trakcie ich trwania uczestnicy mieli możliwość obserwacji oraz brania udziału w warsztatach poświęconych przetwórstwu mięsa wołowego, oraz jego kulinarnym aspektom. Przygotowano wiele różnych produktów, a właściciel chętnie dzielił się tajnikami swojej wiedzy z uczestnikami, od przepisów na marynaty do mięs, do mieszanek przypraw używanych w procesie tworzenia wyrobów własnych. Zwieńczeniem tych warsztatów była degustacja przygotowanych wcześniej produktów takich jak: szynki, pastrami, kiełbasy, czy parówki, oraz burgerów wołowych grillowanych przez właściciela gospodarstwa w czasie trwania warsztatów. Uczestnicy byli pod wrażeniem otwartości, gościnności i chęcią dzielenia się tajnikami rozbioru tuszy wołowej. Przepisy kulinarne, które przedstawił gospodarz, oraz jego gościnność na długo zapadną wszystkim w pamięć. Degustacja stanowiła zwieńczenie 3 dniowego wyjazdu studyjnego.
Angelika Magiera