„Wielkanocne stoły rodzimych smaków„ - już gotowe !
W dniu 26 marca br. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we współpracy z Instytutem Zootechniki Państwowym Instytutem Badawczym miał przyjemność współorganizować warsztaty “Wielkanocne stoły rodzimych smaków”.
Celem spotkania było wykazanie walorów produktów i potraw wytwarzanych z surowców ras rodzimych, takich jak wieprzowina złotnicka pstra, gęsina kołudzka i jagnięcina z wrzosówki, oraz nadanie atrakcyjnego wizerunku produktom i potrawom małopolskiej kuchni. Warsztaty otworzył Pan Bronisław Dutka – dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, który podkreślił znaczenie popularyzowania lokalnej żywności, jako elementu promocji dziedzictwa kulinarnego małopolskich Świąt Wielkanocnych.
W spotkaniu uczestniczyli: w imieniu Pana dr inż. Tomasza Jacka - dyrektora Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, współorganizatora warsztatów Pan dr inż. Paweł Radomski, Pani Anna Glixelli - dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, Pan Michał Chwastek - dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Pan Marian Morawski - zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie, Pan prof. Andrzej Bogdał- Prorektor ds. Kształcenia Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Pani Agnieszka Szlubowska - dyrektor Urzędu Statystycznego w Krakowie, Pani Joanna Kapuścińska-zastępca dyrektora ds. finansowych – Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie, Pani Krystyna Janecka- Przewodnicząca Rady Powiatowej Małopolskiej Izby Rolniczej, Pan Dionizy Patoła - Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych, Pani Teresa Sieradzka - dyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Giebułtowie, Pan Łukasz Fudala - dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, Pani Anna Jachymiak - zastępca dyrektora Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, Pani Magdalena Polańska – Koordynator lokalnej marki „Zagórzańskie Dziedziny”.
Warsztaty zostały przeprowadzone przez kulinarnych ekspertów w tej dziedzinie : Pana Piotra Lenarta- Koordynatora Szlaku Kulinarnego Niech Cię Zakole oraz Panią prowadzącą Rolniczy Handel Detaliczny „Papierówka”.
Spotkanie było również okazją do wymiany doświadczeń między gośćmi, w tym przedstawicielkami Kół Gospodyń Wiejskich, gospodarstw agroturystycznych oraz lokalnej gastronomii.
Dodatkowo odbył się również kiermasz produktów tradycyjnych, podczas którego swoje produkty oferowali: Andrzej Lassak – sery górskie, produkt z certyfikatem „Rasy Rodzime” – Sieniawa, pow. nowotarski, Zagórzańskie Dziedziny, lokalna marka – pow. limanowski, Zakład Masarski „U Mądrego”, Nowa Wieś Szlachecka, pow. krakowski, Stowarzyszenie Twórców Kultury Powiśla Dąbrowskiego, Dąbrowa Tarnowska, pow. dąbrowski.
Spotkanie było również okazją do złożenia świątecznych życzeń przez Pana Bronisława Dutkę - dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Dziękujemy raz jeszcze wszystkim za tak liczny i aktywny udział w warsztatach.