Wielkanoc na Krakowskim Rynku
Różnobarwne pisanki, stroiki, a także ręcznie malowane i rzeźbione wyroby regionalne w dniach od 7 do 17 kwietnia zapełniały stragany na Rynku Głównym w Krakowie jako nieodłączną imprezę Targów Wielkanocnych.
Corocznie Targom towarzyszyły liczne wydarzenia m.in. konkurs palm w Niedzielę Palmową, Konkurs Potraw Wielkanocnych w Sobotę Wielkanocną, którego współorganizatorem był Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
W tegorocznym konkursie uczestniczyły Koła Gospodyń Wiejskich z Kamienicy k/Gołczy, z Marszowic, Dębna, Mirowa, Szczytnik Kolonii, Zagroda Edukacyjna „U Dajany” z Jastrzębia k/Tarnowa, Stowarzyszenie Agroturystyczne GGG oraz Cukiernia „Dolińscy” z Krakowa.
Uczestnicy konkursu, w strojach regionalnych prezentowali przygotowane tradycyjne potrawy wielkanocne, które od wieków królowały na świątecznym stole, a więc były wielkanocne baby, mazurki, pasztety, wędliny, pieczone mięsa, faszerowane jaja, nie zabrakło żuru z jajkiem i białą kiełbasą i innych wielkanocnych smakołyków.
Po ocenie konkursowej, przygotowane potrawy zostały poświęcone przez Ks. Bronisława Fidelusa z Bazyliki Mariackiej, po czym przedstawione do degustacji licznie przybyłym Krakowianom i turystom.
Wprawdzie na przestrzeni lat wielokrotnie próbowano urozmaicić wielkanocne menu, jednak wszyscy wiemy, że dania wielkanocne, które przyrządzały nasze prababcie, smakują najlepiej.