Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
03 sierpnia 2022

Relacja z Wojewódzkiego Konkursu „Innowacyjna Małopolska tradycja i dziedzictwo kulinarne”

W dniu 27 lipca Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich przeprowadził Wojewódzki Konkurs „Innowacyjna Małopolska tradycja i dziedzictwo kulinarne”. Celem inicjatywy było kultywowanie i propagowanie tradycji raz dziedzictwa kulinarnego oraz odkrywanie innowacyjnych dań kulinarnych i produktów lokalnych. Do oceny konkursowej swoje specjały przygotowały koła gospodyń wiejskich  oraz producenci produktów lokalnych z całej Małopolski.

W wydarzeniu udział wzięli: Ryszard Pagacz Wicewojewoda Małopolski, dr Krzysztof Duda Dyrektor Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, prof. Andrzej Bogdał Prorektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Anna Glixelli Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, dr Michał Szanduła Dyrektor Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Jerzy Radoń Dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR, Ryszard Czaicki Prezes Małopolskiej Izby Rolniczej, Iwona Ciećko zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie, Michał Mrówka zastępca Dyrektora Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie.

Otwierając konkurs Dominik Pasek Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego  podkreślił, że: „Innowacyjna Małopolska to spuścizna tradycji i dziedzictwa kulinarnego, którą należy kultywować i przekazywać przyszłym pokoleniom, czego żywym przykładem są 33 produkty zgłoszone w konkursie. Już w tym momencie są zwycięzcami, pisząc historie własnego regionu, za co Państwu z tego miejsca serdecznie dziękuję”. Głos zabrał również Ryszard Pagacz Wicewojewoda Małopolski, zaznaczając wartość tradycji na przestrzeni wielopokoleniowej historii mieszkańców obszarów wiejskich. Jerzy Radoń Dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR przybliżył perspektywę rozwoju kół gospodyń wiejskich poprzez możliwość wsparcia finansowego.

Laureatów konkursu wyłoniła komisja konkursowa w składzie: Dyrektor MODR Dominik Pasek jako przewodniczący komisji, Prorektor prof. Andrzej Bogdał - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Dyrektor Anna Glixelli - Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM, Dyrektor dr Michał Szanduła - Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego UR im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, zastępca Dyrektora Iwona Ciećko - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Krakowie, dr Paweł Radomski - przedstawiciel Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, dla której ocena wysokiej skali kunsztu kulinarnego była nie lada wyzwaniem, przyznając nagrody i wyróżnienia:

Kategoria Danie Kulinarne:

I miejsce: KGW Wsi Zalipie za „Knedle ze śliwkami”

II miejsce: KGW Mników za „Żurek mnikowski na zakwasie żytnim”

III miejsce: Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Zagartowice za „Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebula jabłkiem i rozmarynem”

Wyróżnienie: Stowarzyszenie „3Wionki” w Jastrzębi za „Zupę Chrzonówkę”

Kategoria Produkt Lokalny:

I miejsce: Tłocznia Owoców „Pawłowski” za „Kwiaty czarnego bzu zalewane łososińskim sokiem tłoczonym z jabłek”

II miejsce: KGW w Osieczanach za „Betlejemski sernik z pianą”

III miejsce: Monika Kubik za „Ser podpuszczkowy typu bundz z dodatkiem pomidora świeżego, czosnku polskiego i świeżej bazylii”

Wyróżnienie: KGW w Chechle za „Ziołowy Czar Chechła”

Laureaci Konkursu otrzymali nagrody sfinansowane przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskichw obydwu kategoriach w wysokości: I miejsce - 3000 zł, II miejsce - 2500 zł, III miejsce - 2000 zł oraz wyróżnienie - 1500 zł. Uczestniczy otrzymali również nagrody rzeczowe ufundowane przez: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Balicach, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie.

W trakcie spotkania dr Krzysztof Duda Prodziekan ds. Studenckich Wydziału Filozoficznego Akademii Ignatianum w Krakowie nakreślił znaczenie tradycji i dziedzictwa kulinarnego. Znaczenie lokalnych produktów w kulturze wiejskiej zostało odebrane przez uczestników jako inspiracja do odkrywania zapomnianych tradycji.

Przebieg konkursu uświetnił występ Rodzinnej Kapeli Kościelnioki.

W ramach przedsięwzięcia zorganizowana została wystawa z udziałem producentów produktów lokalnych, gdzie dla odwiedzających przygotowano promocję i degustację produktów regionalnych i tradycyjnych.

Dyrektor MODR składa serdeczne podziękowania wszystkim uczestnikom, zapraszając do udziału w Jubileuszowej XXX Wystawie AGROPROMOCJA, która odbędzie się w dniach 10-11 września w Starym Sączu, podczas której odbywać się będą liczne konkursy kulinarne, w tym „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu”.