Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
26 maja 2023

Relacja z warsztatów „Funkcjonowanie Mikrobiogazowni Rolniczych” w województwie łódzkim

     W dniu 25 maja 2023 roku w Zajeździe Piwowarskim, w miejscowości Bronisławów, w województwie łódzkim odbyły się warsztaty poświęcone „Funkcjonowaniu Mikrobiogazowni Rolniczych”, organizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. W wydarzeniu udział wzięło około 40 osób.

     Warsztaty otworzył Prezes Adam Orzech z Grupy Naturalna Energia, który przywitał prelegentów i uczestników, równocześnie zwrócił uwagę, na problem zagospodarowania produktów ubocznych stałych lub płynnych odchodów zwierzęcych. Celem warsztatów było zwiększenie wiedzy wśród rolników, którzy chcieliby rozpocząć produkcję biogazu na własny użytek. Prelekcje miały na celu, również zobrazować uczestnikom funkcjonowanie biogazowni, aspekty prawne dotyczące inwestycji oraz możliwość pozyskania środków finansowania biogazowni z funduszy unijnych.

Biogaz rolniczy według art. 2 pkt. 2 ustawy o OZE to substrat, który powstaje w wyniku fermentacji metanowej z surowców rolniczych, produktów ubocznych, stałych lub płynnych odchodów zwierzęcych, odpadów lub pozostałości z przetwórstwa pochodzenia rolniczego lub biomasy leśnej, biomasy roślinnej zebranej z terenów innych niż zaewidencjonowane jako rolne lub leśne.

     Pierwszy wykład przeprowadził Prezes Adam Orzech z Grupy Naturalna Energia. W swoim wystąpieniu omówił funkcjonowanie mikrobiogazowni rolniczej, wskazał różnice pomiędzy dużą biogazownią, która wynika głównie z ilości produkowanej energii elektrycznej. Ponadto, w swym wykładzie wskazał korzyści jakie niesie ze sobą montaż biogazowni w gospodarstwie rolniczym oraz w zależności od zdolności gospodarstwa jaką mikrobiogazownie można zamontować, aby produkować energię w oparciu o produkowane składniki.

     Prelegentem drugiego wykładu był adwokat Adam Gierada z Grupy  Koniczyna Biogaz. Pan Adwokat, w swoim wystąpieniu skupił się na aspektach prawnych, procedurach środowiskowych, budowlanych i energetycznych jakie są wymagane dla gospodarstwa rolnego, które zdecyduje się na założenie biogazowni. Omówił szczegółowo proces przygotowania i długość realizacji inwestycji, który zwykle trwa od 5 do 9 miesięcy. Pan Adam Gierada opowiedział również o higienie biogazowni, czyli co należy wykonywać, aby nasza biogazownia pracowało długo i efektywnie.

     Trzeci i czwarty wykład był poświęcony warunkom uzyskania wsparcia w ramach systemu FIT, źródłom finansowania mikrobiogazowni z funduszy unijnych, kosztom i okresie zwrotu inwestycji oraz możliwości rolniczego zagospodarowania masy pofermentowej (performentu), który powstał w wyniku obróbki biogazu. Prelegentami powyższych tematów byli ponownie Pan Adam Gierada oraz mgr inż. Kamil Kozłowski – specjalista od technologii z Grupy Biogas Technology. Omówili oni niezbędne procedury instalacji, warunki wsparcia w ramach systemu FIT oraz możliwości finasowania przedsięwzięcia.

     Po wykładach, na zakończenie pierwszej części warsztatów był czas na zadawanie pytań wykładowcom oraz dyskusję.

    Po wyczerpującej dyskusji cała grupa udała się do Gospodarstwa Rolnego pana Tomasz Kocięby w Kolonii Łaznów, aby z bliska przyjrzeć się pracy mikrobiogazowni. Grupę uczestników szkolenia po gospodarstwie oprowadzał Prezes Grupy Naturalna Energia, Adam Orzech, tłumacząc kolejne etapy pracy reaktora. Wszyscy uczestnicy mogli zobaczyć, jak prawidłowo funkcjonują poszczególne mechanizmy biogazowni – od pompy po kontener techniczny. Każdy uczestnik otrzymał solidną dawkę wiedzy opartej nie tylko na teorii, ale też i wiedzy praktycznej. Biogazownia w Gospodarstwie pana Tomasza Kocięby to przykład udanej inwestycji, na bazie którego można przekonać się do tego przedsięwzięcia.

 

Dawid Madej