Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
14 lutego 2023

Odmiany warzyw na nowy sezon

Przed nami nowy sezon uprawowy. Jakie odmiany warzyw są obecnie rekomendowane do uprawy? O tym mówiono m.in. podczas szkolenia dla producentów warzyw 14 stycznia w Charsznicy zorganizowanego przez firmę Bejo Zaden oraz na wykładzie przedstawicieli firmy Syngenta w drugim dniu Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW), które odbyły się
w dniach 18-19 stycznia w Kielcach.

Bejo Zaden:

Ofertę odmian hodowli Bejo Zaden przybliżył Paweł Glanowski. Zwrócił uwagę na bogate portfolio odmian kapust przeznaczonych do kwaszenia. Jedną z nich jest bardzo plenna Nixon F1 o dużych, kulistych główkach. Wyróżnia się dobrą strukturą wewnętrzną liści o delikatnym unerwieniu i słodkim smaku. Jest również polecana do bezpośredniego spożycia
w postaci sałatek. Kolejną propozycję stanowi Report F1 o okresie wegetacji 115 dni. Jest odmianą bardzo plenną,
o główkach wyrównanych i z krótkim głąbem wewnętrznym. Ma podwyższoną zawartość witaminy C. Niezwykle ważną zaletą jest wrodzona odporność na trzy rasy kiły kapusty (HR: Pb 0, 1, 3). Wśród odmian późnych dobrze sprawdza się Typhoon F1 zarówno do przetwórstwa jak i do przechowywania. Główki tej odmiany są kuliste, o masie 4-5 kg i przydatne do zbioru mechanicznego. Charakteryzują się podwyższoną zawartością suchej masy, cukrów i kwasu askorbinowego.
W podobnym typie, ale posiadającą odporność na kiłę jest wysokoplenna odmiana mieszańcowa pod numerem 3513, która niebawem pojawi się na rynku. W segmencie kapust głowiastych czerwonych Paweł Glanowski rekomendował odmianę Klimaro F1 o okresie wegetacji 122 dni, główkach o ciemnej barwie i pokrytych silnym nalotem woskowym (wysoka odporność na wciornastki). Wykazuje bardzo wysoką odporność na szarą pleśń i nadaje się do wyjątkowo długiego przechowywania. Inną propozycją jest Travero F1 o uniwersalnym przeznaczeniu. Może być uprawiana z zagęszczonych nasadzeń na zaopatrzenie świeżego rynku lub w większej rozstawie z przeznaczeniem do długiego przechowywania. Główki również są pokryte dużą ilością wosku, a także nie są podatne na porażenie szarą pleśnią w trakcie przechowywania. Obie odmiany osiągają masę 2-3 kg. Cenną odmianą średniowczesną kapusty pekińskiej jest Meriko F1 o okresie wegetacji 58 dni. Oprócz uprawy letniej dobrze sprawdza się również z wczesnych nasadzeń z uwagi na dużą tolerancję na jarowizację. Nie ma problemu z przewodzeniem wapnia, dzięki czemu rzadko występuje tipburn. Nadaje się do przechowywania do końca grudnia. Posiada odporność na 2 rasy kiły kapusty.

Od lat cenioną odmianą wśród producentów i zdaniem prelegenta zajmującą fotel lidera na rynku jest marchew Nerac F1. Jest standardem jeśli chodzi o uprawy wielkotowarowe, ponieważ niezawodnie plonuje na różnych typach gleb. Dzięki wysokiej odporności na choroby naci nadaje się do mechanicznego zbioru. Korzenie tej odmiany mają cylindryczny kształt
i bez tendencji do pękania w trudnych warunkach. Nową odmianą z portfolio Bejo Zaden jest Nordhorn F1 – odmiana przeznaczona do długiego przechowywania (do końca maja), zbliżona do odmiany Nerac F1. Wysokoplenną odmianą mieszańcową pietruszki korzeniowej jest Arctica. Jej rośliny wyróżniają się silnym wigorem i szybkim wzrostem. Może być uprawiana na zbiór wczesny i późny do bardzo długiego przechowywania. Wytwarza długie, wyrównane korzenie
o czystobiałej barwie. Z kolei Alicia F1 to uniwersalny seler do uprawy na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych i przemysłu. Zgrubienia korzeniowe mają kulisty kształt i głównie rosną nad ziemią, co ułatwia zbiór, czyszczenie i przygotowanie do sprzedaży. Wyróżnia się wysoką tolerancją na jarowizację oraz choroby przechowalnicze. Wśród odmian buraka ćwikłowego, najwcześniejszą na rynku jest Wodan F1. Jest polecany do uprawy pod osłonami zarówno na botwinkę, jak
i z obciętymi korzeniami. Posiada bardzo wysoką odporność na przedwczesne wybijanie pędów kwiatostanowych w okresie spadku temperatur. Z kolei na zbiory jesienne przeznaczona jest odmiana Subeto F1 o zgrubieniach wyrównanych, ciemnoczerwonych bez jasnych przebarwień. Zaletą odmiany jest wysoka odporność na chwościk buraka.

Innowacją hodowlaną w grupie cebul jest odmiana Crockett F1 w typie amerykańsko-hiszpańskim. Tworzy ona duże cebule
o bardzo mocnej łusce i z silnym systemem korzeniowym. Nadaje się do długiego przechowywania. Z grupy odmian Rijnsburger na uwagę zasługuje średniowczesna Hytune F1 przeznaczona do długiego przechowywania. Cebule są wyrównane o kształcie kulistym i bardzo twarde okryte jasną łuską. Pozwala uzyskać wysoki plon handlowy. Odmianą zbliżoną o okresie wegetacji 129 dni jest Hypark F1. Wyróżnia się dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym i wysokim plonem. Jest jedną z topowych odmian cebuli przeznaczonych do bardzo długiego przechowywania. Z kolei na trudne warunki uprawowe i dużą presję wciornastków zalecana jest cebula Hybelle F1, której szczypior jest pokryty grubą warstwą nalotu woskowego. Zgrubienia są kuliste, bardzo wyrównane i z cienką szyjką. Łączy wysoki plon i wysokie parametry jakościowe. Warto dodać, że jest to wiodąca odmiana na rynku holenderskim. W grupie odmian o czerwonej łusce przedstawiciel firmy Bejo Zaden proponował do uprawy m.in. Red Lady F1. Tworzy duże, lekko spłaszczone cebule
o ciemnoczerwonej, dobrze przylegającej i błyszczącej łusce okrywającej. Są łagodne w smaku. Części nadziemne są pokryte dużą ilością wosku, co zwiększa zdrowotność uprawy. Odmiana ma wysoki potencjał plonotwórczy.

Syngenta:

Rafał Żmuda i Mariusz Kwiatkowski z firmy Syngenta w swoim wystąpieniu zwrócili szczególną uwagę na coraz częściej występujące warunki stresowe. Pogoda jest bardzo zmienna, a wraz z nią nasila się presja ze strony chorób i szkodników.
W uprawie warzyw kapustnych narastającym problemem jest występowanie patogena wywołującego kiłę kapusty. W tym miejscu warto podkreślić, że ulewne deszcze i wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi tego patogena. Stąd też prace hodowlane nad tą grupą warzyw skupiają się głównie na badaniu odporności na poszczególne szczepy grzyba Plasmodiophora brassicae. Przedstawiciele podkreślili, że firma Syngenta jest liderem w hodowli warzyw kapustnych odpornych na kiłę. Efektem prowadzonych prac jest wyhodowanie i wdrożenie do uprawy kilkunastu tego typu odmian mieszańcowych, w tym:

a) 6 kapust głowiastych białych: Kilagreg, Kilaprince, Kilacees, Kilabaron, Kilaplon, Kilastor. Nowością jest kapusta przemysłowa Kilabaron F1 o kulistych główkach osiągających ok. 6-8 kg, o okresie wegetacji 105-115 dni i bardzo dobrym wyrównaniu. Rośliny charakteryzują się dobrą zdrowotnością i można je w razie potrzeby dłużej przetrzymać na polu;

b) 2 kapusty włoskie: (Cordesa i Cordoba). Nową odmianą polecaną do upraw jesiennych jest Cordoba F1. Oprócz odporności na kiłę charakteryzuje się średnią odpornością (IR) na bielika krzyżowych i plamistość pierścieniową liści (Mycosphaerella brassicicola). Wiąże główki o średniej masie 1,5-2,5 kg. Rośliny mają silny system korzeniowy
i wyjątkowo mocny wigor.

c) 5 kalafiorów: Claforsa, Clarina, Cleozil, Clapton, Clasic. Tę ostatnią stanowi novum w portfolio koncernu. To odmiana
o zbalansowanym pokroju roślin tolerancyjnych na stresowe warunki. Znajduje uniwersalne zastosowanie na zaopatrzenie przemysłu i rynku warzyw świeżych. Uzupełnia asortyment odmian kalafiorów polecanych do zbioru wczesnoletniego
i jesiennego od początku września;

d) 2 brokuły: (Mclaren i Monclano). Mclaren F1 jest nowo wyhodowaną, wczesną odmianą o okresie wegetacji 67-70 dni. Wiąże zbitą, ciemnozieloną różę złożoną z drobnych pączków nie przerastanych listkami. Odmiana polecana do zbioru
w czerwcu i pierwszej dekadzie września;

e) 2 kalarepy: (Fonda, Bogart). Ta druga odmiana tworzy płaskie zgrubienia
o jasnozielonej barwie. Jej liście mają pokrój wzniesiony, dzięki czemu łatwo się ją przygotowuje do sprzedaży. Wykazuje wysoką trwałość po zbiorze i bardzo silny wigor. Jest polecana do uprawy letnio-jesiennej.

Ponadto biorąc pod uwagę ilość wycofywanych środków ochrony roślin lepiej jest wybierać odmiany warzyw kapustnych, które są intensywnie pokryte woskiem (np. odmiana kapusty głowiastej białej Kepler F1) stanowiącym naturalną barierę dla szkodników. Przy stresowych warunkach uprawy występujących zwłaszcza w okresie lata warto postawić na kalafiora odmiany Almagro F1, który pomimo wysokich temperatur nie traci na jakości i wytwarza śnieżnobiałe róże. Ma silne ulistnienie dobrze okrywające róże i dobrze sobie radzi nawet w trakcie suszy przy niedoborze wody ze względu na silny wigor.
Z  kolei wśród odmian kapusty pekińskiej warto wyróżnić odmianę Marrio F1, o wysokiej tolerancji na tipburn (nie ma problemu z pobieraniem wapnia). Jest przeznaczona wyłącznie do produkcji jesiennej i nadaje się do długiego przechowywania. Wiąże główki o cylindrycznym kształcie i masie 1,2-2,0 kg.

W dobie ograniczonych możliwości ochrony roślin duże nadzieje pokłada się również w hodowli sałat z odpornością na mączniaka rzekomego. Nową sałatą kruchą posiadającą wrodzoną, wysoką odporność na wiele ras mączniaka rzekomego (Bremia lactucae), mszycę porzeczkowo-sałatową i wirusa krzaczastej karłowatości pomidora jest Ice Country F1. Oprócz doskonałej zdrowotności jest ceniona za możliwość jej uprawy niemal przez cały rok (z wyjątkiem późnego lata w okresie wysokich temperatur). Może być uprawiana w różnej rozstawie dostosowanej do technologii. Jej główki są lekko spłaszczone i składają się z dobrze przylegających liści, które ułatwiają pakowanie. Na trudne stanowiska i warunki pogodowe wykładowcy rekomendowali pomidory Miceno F1 i Brixtone F1 o dużym wigorze i silnych systemach korzeniowych. Obie odmiany są przystosowane do zbioru mechanicznego oraz znajdują uniwersalne zastosowanie na kostkę, sok, przecier, a także na zaopatrzenie świeżego rynku. Wykazują tolerancję na suchą zgniliznę wierzchołków owoców. Dodatkowo, odmiana Brixtone F1 jest odporna na nicienie i grzyby z rodzaju Fusarium atakujące korzenie roślin. W obrębie samych kalafiorów innowacyjna oferta Syngenty jest bardzo wysoka i obejmuje m.in. odmianę Andromeda F1
o śnieżnobiałej róży, która nie zmienia barwy nawet w przypadku padania na nią promieni słonecznych (nie wymaga okrycia). Odznacza się też wyjątkową trwałością pozbiorczą podczas transportu i na półce marketowej. Nadaje się do uprawy tunelowej, pod płaskimi osłonami i do wczesnowiosennych nasadzeń w gruncie otwartym (do połowy kwietnia). Innowacje hodowlane przejawiają się również w postaci białego kalafiora w typie Romanesco o nazwie Cartesio F1 o bardzo smacznych różach, złożonych z jednolitych różyczek. Rośliny charakteryzują się silnym wigorem i mocnym ulistnieniem okrywającym róże. Rozsadę tej odmiany sadzi się ok. 15 czerwca na zbiór jesienny. Kolejnym urozmaiceniem oferty jest kalafior łodygowy Icesteam F1 również o białej barwie lecz krótszym okresie wegetacji (70-80 dni). W jego przypadku zalecane jest ścięcie głównej główki na ok. dwa tygodnie przed właściwym zbiorem. Zapewnia to bardziej stabilny wzrost pędów bocznych. Wyróżnia się wyjątkową delikatnym i słodkim smakiem różyczek.

Jak widać oferta odmianowa warzyw jest bardzo szeroka. Warto zaznaczyć, że ww. odmiany stanowią jedynie wycinek oferty katalogowej firm Bejo Zaden i Syngenta. Na rynku działa też co najmniej kilkanaście innych przedsiębiorstw hodowlano-nasiennych.

autor artykułu: Piotr Bucki

fot. Piotr Bucki, firmowe