Małopolscy producenci w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
W dniu 5 września 2016 roku w podziemiach Kopalni Soli w Wieliczce odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatów Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska lokalnym producentom tradycyjnej, lokalnej żywności. Certyfikaty wręczył wicemarszałek Wojciech Kozak.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska ma na celu promocję żywności tradycyjnej, lokalnej, regionalnej i ekologicznej pochodzącej z regionu Małopolski. W lipcu 2014 roku Małopolska stała się częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która powstała w roku 1995 w szwedzkiej Skanii i duńskiej wyspie Bornholm. Sieć skupia producentów, przetwórców, restauratorów, sprzedawców z poszczególnych regionów Europy.
W roku 2015 do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska przystąpiło pierwszych 12 producentów produktów naturalnych i ekologicznych charakterystycznych dla naszego regionu. Wśród członków Sieci znaleźli się:
• Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej,
• Tłocznia Owoców „Pawłowski” Antoni Marcin Pawłowski, Żbikowie
• PPUH Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer, Zabrzeż
• Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik Sp.z.o.o – Restauracja Bartna Chata,Stróże
• Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel,
• Winnica Zadora,
• Gawor – Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Szczepan Gawor z Podstolic
• AGRO-WIT Agnieszka Malinowska z Jelczy
• Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Sp. J. z Nowej Wsi Szlacheckiej
• Łukasz Molek „Fasolowe Królestwo” z Tropia
• Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów” z Bochni
• Kopalnia Soli „Wieliczka” S.A.
Na początku sierpnia br. Rada d.s Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego rekomendowała do Sieci kolejnych 10 producentów:
• Obiekt Pasterski „Bacówka u Jancoka”
• Rzepka Janina – Firma Produkcyjno-Handlowo – Usługowa z Brzegów
• Gospodarstwo Ekologiczne Teresa i Andrzej Filipowicz
• Fabryka Pasji Celka, Ewelina Morys ( Schronisko Dobrych Myśli), Jamna
• „Chatka Włóczykija” Gospodarstwo Agroturystyczne Adama Gancarka z Jamnej
• Firma Produkcyjno-Handlowa „Spiżarnia Doliny Karpia” s.c, Zator
• Gospodarstwo Pasieczne „Beskidzka Barć” z Tarnawy
• Minerale – Miernik Sp.J. Stary Dom Zdrojowy z Wysowej Zdroju
• Uzdrowisko Wysowa S.A
• Eko – Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne Janiny i Bolesława Bobaków z Zębu.
O członkostwo w Sieci mogą ubiegać się: producenci surowców w rolnictwie, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybołówstwa/rybactwa, przetwórcy żywności, restauratorzy i właściciele innych obiektów gastronomicznych lub hotelarskich, hurtowi i detaliczni sprzedawcy artykułów rolno-spożywczych.
Podmiot ubiegający się o członkostwo powinien być zarejestrowany jako prowadzący działalność gospodarczą lub prowadzić działalność rolniczą, prowadzić działalność w Województwie Małopolskim, surowce, z których wytwarzany jest produkt w znacznym stopniu muszą pochodzić z Małopolski.
Członkostwo w Sieci przyznawane jest na rok, corocznie odnawiane.
Członkowie Sieci otrzymują bezpłatnie szyld z logo Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, które zobowiązani są umieścić przy wejściu do swojej siedziby, otrzymują także wersję elektroniczną do wykorzystania na materiałach promocyjnych, etykietach produktów a także w kartach menu obiektów restauracyjnych. Takie oznakowanie produktów daje klientom możliwość łatwej identyfikacji produktów „wysokiej jakości”.
Podmiot zainteresowany przystąpieniem do Sieci w składa wniosek osobiście lub pocztą na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Departament Rolnictwa i Geodezji ul. Racławicka 56, 30-17 Kraków, który po wstępnej weryfikacji przez Koordynatora Sieci przedkładany jest do akceptacji Radzie d.s Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego powołanej na mocy Zarządzenia Marszałka Województwa Małopolskiego.
Szczegółowe informacje na temat Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska wraz z wersją aplikacyjną wniosku dostępne są na stronie: www.zasmakuj w małopolsce.pl.
Grażyna Poloczek
zdjęcia: archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego