Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
19 października 2023

Konferencja pn.: „Wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, która odbyła się 11-12 paździenika

 

W dniach 11-12 października 2023 roku, w Krakowie, miała miejsce konferencja pn.: „Wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, organizowana w ramach operacji  realizowanej przez Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego pt.: „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”.

W wydarzeniu, w którym  uczestniczyło ponad 110 osób,  spotkali się przedstawiciele rozmaitych organizacji związanych z tematem w sposób praktyczny jak i teoretyczny. Zgromadzeni mieli okazję posłuchać prelekcji specjalistów, poznać charakterystykę województw pod kątem wykorzystania ras rodzimych w lokalnych przemysłach oraz skorzystać z degustacji. Konferencję rozpoczęła się wystąpieniem Dyrektora Instytutu Zootechniki PIB, dr. Krzysztofa Dudy.

W czasie dwóch dni odbyły się następujące prelekcje:

  • prof. dr hab. Józefa Krawczyk – Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy : Ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w Polsce,
  • prof. dr hab. Czesław Nowak – Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Promocja produktu lokalnego przez gospodarstwa agroturystyczne,
  • mgr Dominika Marzec – Uniwersytet Ignatianum w Krakowie: Kuchnia polska na przestrzeni dziejów,
  • mgr Piotr Lenart - Koordynator Szlaku Kulinarnego „Niech Cię Zakole”: Co z zagrody to na stole – prezentacja modelowego szlaku kulinarnego wykorzystującego rodzimy potencjał hodowlany,
  • dr hab. Janusz Smołucha prof. UIK – Uniwersytet Ignatianum w Krakowie: Wprowadzenie ras rodzimych jako tradycji kulinarnej w agroturystyce na przykładzie wybranego kraju europejskiego.

 

Wystąpili również przedstawiciele 8 województw prezentujący walory regionu, powiązanie tradycji kulinarnych z lokalnym surowcem:

  • Województwo lubelskie –  prof. dr hab. Andrzej Junkuszew
  • Województwo kujawsko-pomorskie – Anna Kornelia Jędrzejewska
  • Województwo śląskie – Wiesław Wróblewski
  • Województwo świętokrzyskie – Mariusz Bezak
  • Województwo pomorskie – Arkadiusz Onasch
  • Województwo podkarpackie – Krzysztof Zieliński
  • Województwo mazowieckie – Kamil Kołakowski
  • Województwo małopolskie – Zbigniew Kmieć

Dobór regionów nie była przypadkowy, a wynikał z założeń operacji, która obejmowała województwa leżące wzdłuż biegu Wisły.

Wszyscy uczestnicy w ramach materiałów konferencyjnych otrzymali, wydaną w rama operacji publikację, pn.: „Dziedzictwo kulinarne ras rodzimych”.

 

Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl.

Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich