Konferencja pn.: „Wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, która odbyła się 11-12 paździenika
W dniach 11-12 października 2023 roku, w Krakowie, miała miejsce konferencja pn.: „Wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, organizowana w ramach operacji realizowanej przez Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego pt.: „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”.
W wydarzeniu, w którym uczestniczyło ponad 110 osób, spotkali się przedstawiciele rozmaitych organizacji związanych z tematem w sposób praktyczny jak i teoretyczny. Zgromadzeni mieli okazję posłuchać prelekcji specjalistów, poznać charakterystykę województw pod kątem wykorzystania ras rodzimych w lokalnych przemysłach oraz skorzystać z degustacji. Konferencję rozpoczęła się wystąpieniem Dyrektora Instytutu Zootechniki PIB, dr. Krzysztofa Dudy.
W czasie dwóch dni odbyły się następujące prelekcje:
- prof. dr hab. Józefa Krawczyk – Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy : Ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w Polsce,
- prof. dr hab. Czesław Nowak – Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Promocja produktu lokalnego przez gospodarstwa agroturystyczne,
- mgr Dominika Marzec – Uniwersytet Ignatianum w Krakowie: Kuchnia polska na przestrzeni dziejów,
- mgr Piotr Lenart - Koordynator Szlaku Kulinarnego „Niech Cię Zakole”: Co z zagrody to na stole – prezentacja modelowego szlaku kulinarnego wykorzystującego rodzimy potencjał hodowlany,
- dr hab. Janusz Smołucha prof. UIK – Uniwersytet Ignatianum w Krakowie: Wprowadzenie ras rodzimych jako tradycji kulinarnej w agroturystyce na przykładzie wybranego kraju europejskiego.
Wystąpili również przedstawiciele 8 województw prezentujący walory regionu, powiązanie tradycji kulinarnych z lokalnym surowcem:
- Województwo lubelskie – prof. dr hab. Andrzej Junkuszew
- Województwo kujawsko-pomorskie – Anna Kornelia Jędrzejewska
- Województwo śląskie – Wiesław Wróblewski
- Województwo świętokrzyskie – Mariusz Bezak
- Województwo pomorskie – Arkadiusz Onasch
- Województwo podkarpackie – Krzysztof Zieliński
- Województwo mazowieckie – Kamil Kołakowski
- Województwo małopolskie – Zbigniew Kmieć
Dobór regionów nie była przypadkowy, a wynikał z założeń operacji, która obejmowała województwa leżące wzdłuż biegu Wisły.
Wszyscy uczestnicy w ramach materiałów konferencyjnych otrzymali, wydaną w rama operacji publikację, pn.: „Dziedzictwo kulinarne ras rodzimych”.
Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl.
Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich