Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Macierzanka - niezwykłe zioło

Należy do roślin pospolicie występujących w naszym kraju. Rośnie na niżu i w górach na glebach kwaśnych, piaszczystych i pylastych, a także zasadowych, rędzinach, zarówno umiarkowanych jak też suchych i kserotermicznych. Oczywiście nie jest to ten sam gatunek, gdyż jest ich u nas aż 12. Tylko jednak 2 z nich, a to macierzanka piaskowa i macierzanka zwyczajna występują najliczniej. Pierwszy z wymienionych gatunków występuje na niżu na glebach piaszczystych, a drugi na pogórzu i w górach na glebach pylasto-gliniastych. Pozostałe gatunki nie mają większego znaczenia, ponieważ występują tylko lokalnie na niewielkich powierzchniach siedlisk kserotermicznych.

Macierzanki są niewielkimi roślinami, 20-30 cm wysokości, z grupy półkrzewinek bo dolne części ich pędów nadziemnych są drewniejące. Tworzą gęste darnie, gdyż płożące się łodyżki ukorzeniają się i wytwarzają nowe pędy. Na szczytach pędów są niewielkie główkowate nieco wydłużone kwiatostany o małych kwiatach koloru różowo-czerwonego. Pędy nadziemne są na całej długości dość gęsto ulistnione drobnymi, skórzastymi liśćmi ogonkowymi o jajowatych wydłużonych blaszkach. Macierzanka jest rośliną, której lecznicze właściwości znane już były w starożytności. Była nawet uprawiana w celach leczniczych w Egipcie i w Grecji. Także obecnie jest powszechnie stosowana zarówno w medycynie ludowej jak tez oficjalnej. Wynika to stąd, że roślina zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, substancje czynne, trójterpeny oraz tymol o właściwościach antyseptycznych. Bakterio i przeciw robaczym.

Medycyna ludowa stosuje macierzankę do kąpieli niemowląt oraz przy podrażnieniach i stanach zapalnych skóry. Naparem macierzanki przepłukuje się jamę ustną przy bólach gardła, dziąseł i zębów. W medycynie oficjalnej z macierzanki wyrabia się syropy wykrztuśne i przeciwkaszlowe. Maści macierzankowej, używa się przy gośćcu, do leczenia ran, wrzodów, wysypkach i innych dolegliwościach skórnych. W stomatologii wyciągu macierzankowego, zwanego płynem Hartmana używa się do znieczulania zębiny.

Macierzanka, znajduje również zastosowanie w działalności gospodarczej. Młode pędy są przydatne do sporządzania dietetyczno-zdrowotnych sałatek. Używane są również do przyprawiania mięs,  ryb, przy zakiszaniu ogórków, kapusty i innych konserwowanych przez zakiszanie produktów warzywnych.

Macierzanka jest też cenioną rośliną miododajną, zarówno ze względu na dostarczanie pszczołom stosunkowo dużych ilości pożytku jak też szczególną jego jakość, poprawiającą leczniczą wartość miodu. Bardzo wskazane jest też występowanie niewielkich ilości macierzanki w runi łąkowo-pastwiskowej. Jej obecność w sianie nadaje sianu przyjemny zapach, który wpływa korzystnie na jego apetyczność. Występowanie macierzanki w runi pastwiskowej przyczynia się z kolei do tego, że mleko ma subtelny i miły zapach, co jest niezwykle ważne przy chowie oborowym krów i braku ich żywienia pastwiskowego. W takich sytuacjach mleko zazwyczaj ma zapach obory co jest niekorzystną jego właściwością. Jeżeli w dowożonej do obory paszy znajduje się nawet niewielka ilość macierzanki wówczas zapach mleka staje się przyjemniejszy. O tym rolnicy mający krowy mleczne powinni pamiętać.

Jak z powyższego wynika, ta niewielka roślina, jaką jest macierzanka ma olbrzymie i wielostronne znaczenie.

Ryszard Kostuch, dn. 11.06.2012 r.