Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
20 września 2022

Małopolski festiwal dyni

W niedzielę, 4 września br. w Krakowie na ul. Hektary odbył się festiwal dyni. Dynia jest warzywem chętnie uprawianym przez małopolskich rolników, toteż to branżowe wydarzenie cieszyło się dużą frekwencją. Zostało ono zorganizowane przez firmy oferujące nasiona i rozsadę warzyw, (Luty Jacek i  Enza Zaden), nawozy (Yara Poland), biologiczne środki ochrony (Biocont), biodegradowalne folie do ściółkowania (Samco System) oraz maszyny rolnicze (Michalak). Na spotkaniu zaprezentowano wiele odmian należących do różnych typów dyń (m.in. piżmowe i hokkaido). Poniżej znajduje się fotorelacja i opisy odmian prezentowanych dyni.

Dynie typu „halloween”:
•    Bellatrix F1 (Enza Zaden) – odmiana o atrakcyjnym, ciemnopomarańczowym kolorze skórki na całej powierzchni owocu. Miąższ jednolity, również ciemnopomarańczowy. Owoce osiągają średnio 9 kg i mają małą komorę nasienną. Charakteryzują się przydatnością do długiego przechowywania (duża zawartość suchej masy). Jest przeznaczona głównie dla przemysłu.
•    Candy F1 (Levantia) – rośliny tej odmiany mają zwarty pokrój i są odporne na mączniaka prawdziwego. Owoce kuliste osiągają średnio 2-4,5 kg i mają lekko pomarszczoną i bruzdowaną skórkę.

Dynie hokkaido:
•    Kaori Kuri F1 (Enza Zaden) – wiąże owoce o średniej masie 1-1,3 kg o ciemnopomarańczowym kolorze. Wyróżnia się odpornością na choroby wirusowe. Jest predysponowana do długiego przechowywania, podczas którego zyskuje na smaku (miąższ staje się słodszy).
•    Orange Summer F1 (Enza Zaden) – jedna z najbardziej (obok Uchiki Kuri)
rozpoznawalnych odmian dyni typu hokkaido. Tworzy owoce o wyrównanej wielkości (1,2-1,4 kg) i bardzo dobrej jakości wewnętrznej i zewnętrznej.
•    Flexi Kuri F1 (Enza Zaden) – odmiana nowszej generacji podobna do Kaori Kuri F1, lecz wiążąca większe owoce (1,5-1,7 kg) bardziej poszukiwane przez konsumentów. Ma najwyższą odporność na wirusy. Może być przechowywana do końca stycznia.
•    Reddy F1 (Levantia) – tworzy niewielkie owoce o masie 1,5-2 kg. Charakteryzują się czerwono-pomarańczową skórką i słodkim miąższem. Dobrze się przechowuje.

Dynie piżmowe:
•    Hannah F1 (Enza Zaden) – wyróżnia się bardzo silnym wigorem, dzięki czemu dobrze sobie radzi również na słabszych stanowiskach. Owoce są wyrównane niezależnie od warunków pogodowych i osiągają masę 1,5-2 kg.
•    Frisco F1 (Levantia) – rośliny o wysokiej wydajności i jednolitej wielkości owoców o beżowej barwie i wadze 2,5-4 kg. Miąższ owoców jest jasnopomarańczowy i doskonałej jakości. Osiąga dojrzałość zbiorczą po ok. 100 dniach od wysadzenia rozsady.

Dynie „szare”:
•    Nelson (Enza Zaden) –  tworzy owoce o szarej skórce i intensywnie pomarańczowym miąższu. Odmiana o bardzo smacznych owocach o masie 4-6 kg, które wiążą się koncentrycznie przy roślinach. Dodatkowym atutem jest wysoki potencjał przechowalniczy.
•    Vanity F1 (Levantia) – odmiana o bardzo jędrnym miąższu i pomarańczowym kolorze. Wyróżnia się wysokim stopniem Brix. Owoce osiągają 2-2,8 kg. Jest polecana zarówno na rynek gastronomiczny, do przechowywania i zaopatrzenie bezpośredniego rynku.

Dynie pozostałe:
•    Carnival Mix (Levantia) – dynia ozdobna wiążąca owoce różniące się kształtem, barwą i strukturą powierzchni skórki. Osiągają 0,5-2,5 kg. Można z nich stworzyć bardzo ładne dekoracje.
•    Mini Muscata F1 (Levantia) – mniejsza forma dyni prowansalskiej znanej odmiany Moscata Di Provenza. Charakteryzuje się długą trwałością i ma uniwersalne znaczenie.
•    Stripetti F1 (Levantia) – odmiana dyni makaronowej o podłużnym kształcie i zielonokremowej skórce przebarwiającej się na żółty kolor. Owoce mają słodki miąższ przypominający makaron.

Według danych ARiMR powierzchnia uprawy dyni w Polsce w 2021 wynosiła 8 252,51 ha i w porównaniu do lat poprzednich systematycznie rośnie. Wynika to z coraz bogatszego asortymentu oferowanych typów odmian – np. dyni „szarej”, a także uniwersalnego zastosowania – na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, przemysłu farmaceutycznego, kosmetycznego i spożywczego. Wybrane odmiany można też długo przechowywać. Dzięki znacznym ilościom karotenoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i innych substancji biologicznie czynnych, dynia wpływa korzystnie na zdrowie człowieka. Wraz z możliwościami jej wszechstronnego spożycia w postaci zup, kremów i ciast, produkcji wartościowego oleju oraz przetworów oczekuje się dalszego wzrostu popytu na to warzywo.

Piotr Bucki , dn. 20.09.2022 r.