Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Sprzedaż produktów ekologicznych oraz obowiązek prowadzenia rejestru sprzedaży produktów

Żywność ekologiczna produkowana jest w gospodarstwach, które wytwarzają ją według ściśle określonych zasad. Podstawowym aktem prawnym regulującym zasady prowadzenia produkcji ekologicznej w Polsce jest Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, która określa zadania oraz właściwość organów administracji publicznej i jednostek organizacyjnych w rolnictwie ekologicznym w zakresie wykonania przepisów Rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowa­nia produktów ekologicznych oraz Rozporządzenia Komisji UE nr 889 z dnia 5 września 2008, ustanawiacie szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (UE ) nr 834/07.

Zgodnie z przepisami w gospodarstwach ekologicznych produkcja żywności odbywa się  według precyzyjnie określonych zasad, czyli z dbałością o środowisko, zwłaszcza wodę i glebę, z dbałością o dobrostan zwierząt, a także utrzymania różnorodności biologicznej roślin i zwierząt. W takich gospodarstwach nie stosuje się pestycydów ani syntetycznych nawozów mineralnych, dozwolone są wyłącznie naturalne nawozy organiczne i zielone oraz biologiczne środki ochrony roślin. Zwierzęta hodowane są bez użycia antybiotyków, hormonów, organizmów modyfikowanych genetycznie oraz produktów powstałych z ich udziałem.

W powszechnym rozumieniu, jest to produkcja zdrowej żywności metodami naturalnymi, bez „chemii”. Produkcja roślinna jak i zwierzęca podlega kontroli na każdym etapie: produkcji, przechowywania, przetwarzania i dystrybucji. Produkty ekologiczne muszą posiadać odpowiednie certyfikaty unijne nadane przez jednostkę certyfikującą. Certyfikat, czyli poświadczenie zgodności produkcji z wymogami rolnictwa ekologicznego, przyznawany jest na rok. Pierwszy  po upływie dwunastu miesięcy od objęcia gospodarstwa systemem kontroli. Tylko produkty roślinne, zbierane z pola po upływie 12 miesięcy przestawiania gospodarstwa na system produkcji  ekologicznej, czyli  w okresie 13 - 24 miesięcy od daty Zgłoszenia, mogą być wprowadzane do obrotu z oznakowaniem „w trakcie konwersji na rolnictwo ekologiczne”.  

Co roku gospodarstwo poddawane jest pełnej kontroli. Kontroli podlegają nie tylko wszystkie obiekty gospodarstwa, tj. działki rolne, budynki, urządzenia do produkcji, magazyny itd., ale także dokumentacja: rejestry produkcji, dowody zakupu środków do produkcji, księgi rachunkowe, rejestry sprzedaży, etc.  Na podstawie protokołu kontroli jednostka certyfikująca ocenia, czy gospodarstwo lub przetwórnia spełnia kryteria ekologicznej produkcji, by móc wystawić producentowi certyfikat zgodności.

Produkty ekologiczne mają specjalne oznakowanie, między innymi posiadają unijne logo, tzw. Euro liść oraz numer identyfikacyjny jednostki, która kontroluje i wydaje certyfikat. Taka  adnotacja musi znaleźć się również na dowodzie sprzedaży, aby nabywca miał gwarancję, co do jakości produktu. Wtedy konsument może być pewny, że dana żywność została wyprodukowana zgodnie z zasadami i wymogami rolnictwa ekologicznego, a produkty mają znacznie wyższą wartość odżywczą w porównaniu do żywności produkowanej konwencjonalnie. Żywność ekologiczna ma również swoją cenę - jest znacznie droższa od tej wytworzonej konwencjonalnie.

Gospodarstwo ekologiczne, które ubiega się o fundusze z UE zobowiązane jest do udokumentowania wszystkich działań związanych z prowadzoną działalnością. Bardzo ważnym dokumentem jest rejestr odbiorców/ nabywców produktów wprowadzanych na rynek (art. 66 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008). Rejestr powinien zawierać następujące informacje:

  • Ø dane identyfikujące producenta ekologicznego oraz roku którego dotyczy,
  • Ø datę wprowadzenia produktu na rynek,
  • Ø nazwę produktu,
  • Ø pochodzenie produktu,
  • Ø status produktu (ekologiczny, z okresu konwersji),
  • Ø ilość,
  • Ø odbiorca / nabywca - należy wpisać dane odbiorcy/nadawcy (imię i nazwisko / nazwę i adres) z wyjątkiem odbiorców końcowych (konsumentów lub użytkowników końcowych),
  • Ø wprowadzenie produktu na rynek jako: ekologiczny, z okresu konwersji lub konwencjonalny,
  • Ø numer certyfikatu, na podstawie którego dokonano wprowadzenia produktu na rynek.

Właściwy zapis zbycia produktów jest istotny ze względu na wymóg zawarty w zasadach przyznawania płatności ekologicznej w ramach PROW 2014-2020. Poza wymogami ogólnymi, obowiązującymi dla każdego typu zobowiązania ekologicznego, rolnik ma obowiązek wytworzenia produktu ekologicznego oraz przeznaczenia co najmniej 30 % uzyskanego plonu do sprzedaży, w ramach upraw rolniczych, warzywnych, zielarskich, sadowniczych, do przetwórstwa lub przekazania do innych gospodarstw. Wymóg sprzedaży produktów ekologicznych będzie przez rolnika spełniony zarówno poprzez sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego, tj. bezpośrednio zebranych z pola, jak i produktów przetworzonych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego (np. jaja, mleko, mięso, sztuki zwierząt). Rolnik, który wykorzysta powierzchnię gruntów rolnych do produkcji pasz wykorzystywanych do żywienia zwierząt i sprzedaje produkty ekologiczne pochodzące z tych zwierząt, również będzie spełniał ww. wymóg i zostanie mu przyznane wsparcie. Nadwyżki z produkcji, które nie zostały sprzedane w danym roku certyfikatu podlegają ponownej certyfikacji jeśli rolnik wykaże je po rocznym planie produkcji do certyfikacji.

Rejestry są weryfikowane podczas kontroli na miejscu przez ARiMR i jednostki certyfikujące.Ponadto brak rejestrów oznacza brak danych do certyfikacji.

Ważne! Oryginały rejestrów należy przechowywać przez okres 5 lat, na potrzeby kontroli.

Mirosława Rogacz, dn. 10.12.2018 r.

Opracowano na podstawie:

  1. Szczegółowa instrukcja wypełniania wniosku o przyznanie płatności w ramach systemów wsparcia bezpośredniego płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami (ONW),płatności rolno-środowiskowo-klimatycznej (PROW 2014 - 2020), Płatności ekologicznej (PROW 2014-2020), Płatności rolnośrodowiskowe (PROW 2007 – 2013), o przyznanie premii pielęgnacyjnej i premii zalesieniowej (PROW 2014-2020), o przyznanie pierwszej premii pielęgnacyjnej do gruntów z sukcesją naturalną (PROW 2014 – 2020) na rok 2018.
  2. Przewodnik po działaniu rolnictwo ekologiczne -  Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2017
  3. Prawne uwarunkowania rolnictwa ekologicznego w Polsce- Anna Olkiewicz