Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Sprzedaż bezpośrednia produktów roślinnych z gospodarstwa rolnego

Jednym ze sposobów zwiększenia dochodów wśród  rolników posiadających niewielkie tradycyjne gospodarstwa rolne oraz gospodarstwa ekologiczne jest sprzedaż żywności wyprodukowanej w gospodarstwie rolnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu z pominięciem pośredników, czyli tzw. sprzedaż bezpośrednia.

Bezpośrednio konsumentowi można sprzedawać produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w stanie nieprzetworzonym, które pochodzą wyłącznie z własnych upraw lub hodowli. W tym artykule chciałabym zająć się sprzedażą bezpośrednią produktów roślinnych, która występuje najczęściej.

Rolnik, który chce zgodnie z prawem sprzedawać, żywność wytworzoną w swoim gospodarstwie – powinien zapoznać się z ustawami i rozporządzeniami regulującymi tego typu działalność. Wprowadzając do obrotu żywność, w przypadku produktów roślinnych należy przestrzegać obowiązków wynikających z Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. z dnia 27 czerwca 2007 r.). Rozporządzenie to określa zakres działalności prowadzonej w ramach dostaw bezpośrednich środków spożywczych, w tym wielkość i obszar oraz szczegółowe wymagania higieniczne.

Działalność w ramach dostaw bezpośrednich dotyczy wyłącznie surowców (czyli żywności nieprzetworzonej) i obejmuje  produkty produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, takie jak: zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby, pochodzące wyłącznie z własnych upraw lub hodowli producentów produkcji pierwotnej, nie stanowiących działów specjalnych produkcji rolnej oraz pozostałe surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego.

W ramach sprzedaży bezpośredniej produkty roślinne mogą być sprzedawane konsumentowi finalnemu tj. osobom indywidualnym oraz bezpośrednio do sklepów prowadzących handel detaliczny i zakładów gastronomicznych (restauracje, bary, zakłady prowadzące catering).

Sprzedaż bezpośrednia według przepisów może odbywać się w różnej formie, najczęściej spotykane metody dystrybucji produktów rolnych to:

  • sprzedaż bezpośrednio w gospodarstwie („przy drzwiach”) - konsumenci w dowolnym terminie i o dowolnej porze dnia kupują produkty na miejscu z gospodarstwa,
  • sprzedaż na targowisku rolnym - rolnik wynajmuje miejsce na targu, sprzedaje     produkty w określone dni tygodnia i godziny lub codziennie,
  • sprzedaż na poboczu drogi - dotyczy zwykle produktów sezonowych, zwłaszcza owoców i warzyw, forma nie wymagająca angażowania dużego kapitału jednak warunki sanitarne i bezpieczeństwa sprzedaży są niekorzystne,
  • sprzedaż bezpośrednio do domu konsumenta („pod drzwi”) -  produkty dostarczane często stałym konsumentom, którzy składają zamówienie na określony rodzaj i ilość produktu na określony dzień dostawy. Taka forma sprzedaży wymaga posiadania odpowiedniego transportu,
  • sprzedaż przez Internet- realizowany w różnych formach, w tym poprzez indywidualny dowóz lub wysyłkę do konsumenta,
  • sprzedaż w formie „zbieraj sam”- kupujący ma możliwość zbioru bezpośrednio z pola u rolnika, stosuje się ją przy zbiorze owoców miękkich zwłaszcza truskawek, owoców pestkowych, jabłek, gruszek, śliw. Sady muszą być wyposażone w odpowiednie drabiny i pojemniki ułatwiające zbiór.
  • sprzedaż sąsiedzka - („od rolnika do rolnika”) - może dotyczyć zarówno produktów roślinnych np. zbóż, siana, jak też produktów na potrzeby gospodarstwa domowego, których rolnik sam nie produkuje tylko nabywa u sąsiada.

W ramach dostaw bezpośrednich dopuszcza się stosowanie takich czynności jak, np. mycie warzyw, usuwanie liści, suszenie zbóż natomiast niedopuszczalne jest np.: obieranie czy krojenie warzyw, pakowanie  w woreczki, stosowanie środków konserwujących. Rolnicy prowadzący sprzedaż bezpośrednią obowiązani są przestrzegać odpowiednich wymagań higienicznych. Urządzenia, sprzęt, wyposażenie i narzędzia które są w bezpośrednim kontakcie z żywnością, powinny być czyszczone i dezynfekowane oraz w stanie technicznym i higienicznym nie wpływającym negatywnie na spełnianie wymagań zdrowotnych żywności.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi działalność w ramach dostaw bezpośrednich wymaga rejestracji. W związku z tym producent zobowiązany jest złożyć do właściwego ze względu na miejsce prowadzenia działalności Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego wniosek o wpis do rejestru zakładów prowadzących sprzedaż bezpośrednią (podając zakres i wielkość produkcji oraz rodzaj produktów pochodzenia roślinnego). Działalność w ramach dostaw bezpośrednich może być prowadzona na terenie województwa, w którym prowadzona jest produkcja pierwotna, lub na terenie województw przyległych.  Rolnicy prowadzący sprzedaż surowców roślinnych zobowiązani są również do prowadzenia dokumentacji i udostępniania jej podczas urzędowej kontroli żywności lub zakładowi detalicznemu, do którego realizowane są dostawy bezpośrednie. Zobowiązani są również do składania pisemnych oświadczeń o stosowanych środkach ochrony roślin, występowaniu szkodników lub chorób, które mogą zagrozić bezpieczeństwu produktów pochodzenia roślinnego, oraz innych informacji istotnych ze względu na zdrowie człowieka.

Wytwarzanie i sprzedaż bezpośrednia produktów roślinnych lub zwierzęcych w stanie nieprzetworzonym (naturalnym) pochodzących z własnego gospodarstwa nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym (Ustawa z dn.26 lipca 1991r.o podatku dochodowym od osób fizycznych), natomiast wyrób i sprzedaż produktów roślinnych  lub zwierzęcych przetworzonych jest działalnością gospodarczą. Obecnie trwają prace nad projektem zmiany ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, który przewiduje umożliwienie rolnikom nieopodatkowanej produkcji i sprzedaży przetworzonych produktów rolnych w niewielkim zakresie. Projekt ustawy przewiduje sprzedaż przetworzonych produktów (np. pieczywo, dżemy, soki, kompoty, sery) do określonej kwoty  przychodu wolnej od podatku i jednocześnie wyłączenie takiej sprzedaży żywności przez rolników z zakresu pojęcia działalności gospodarczej w ramach ustalonego limitu przychodu. Celem tych zmian ma być otwarcie drogi do zrzeszania się rolników produkujących żywność przetworzoną, co przyczyni się do ulepszania procedur wytwarzania żywności i podniesienia jej jakości.

Podsumowując, dla drobnych producentów rolnych sprzedaż bezpośrednia  jest korzystną formą zbytu, gdyż pozwala uniknąć przechwytywania części zysku przez pośredników. Korzyści ze sprzedaży bezpośredniej odnoszą nie tylko sprzedający rolnicy ale również  nabywcy-konsumenci. Rolnicy sprzedają swoje produkty po cenach rynkowych zamiast oddawać surowce do skupu po niskich cenach, natomiast liczna grupa konsumentów dla których ta forma zaopatrywania się jest atrakcyjna  nabywa świeżą żywność wiadomego pochodzenia również w dobrej cenie.

Aneta Chwast
Na podstawie materiałów CDR oraz informacji z Internetu