Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Integrowana produkcja roślin

Za nami 62. Sesja Naukowa IOR-PIB

Za nami Konferencja Ochrony Roślin – 62 sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego pt. „Europejski Zielony Ład a przyszłość ochrony roślin”, podczas której odbyło się m.in. Forum Adiuwantów

Rola glifosatu w nowoczesnej gospodarce rolnej i jego wpływ na środowisko oraz zdrowie i życie człowieka

Szacuje się, że straty rolnicze wynikające ze współzawodnictwa roślin uprawnych głównie o wodę i składniki pokarmowe z chwastami mogą stanowić aż 50%. Z tego powodu powszechnie do ograniczania zachwaszczenia stosuje się herbicydy. Jednym z nich, uznawany za najczęściej stosowany jest Roundup, którego główną substancją czynną jest glifosat. 

Projekt eDWIN, czyli rolnictwo przyszłości na naszych oczach

W połowie 2022 roku na rynku pojawi się przeznaczona dla rolników aplikacja „Internetowa Platforma Doradztwa i Wspomagania Decyzji w Integrowanej Ochronie Roślin” (eDWIN), która  ma na celu pozytywnie wpłynąć na jakość produkowanej w Polsce żywności.

Rolniku! Rozważnie stosuj glifosat!

Coraz częściej jesteśmy informowani z różnych źródeł o stwierdzeniu pozostałości glifosatu w produktach spożywczych. Jeszcze nie tak dawno dowiedzieliśmy się o stwierdzeniu obecności glifosatu w kaszy gryczanej, a już można spotkać doniesienie, że również kasza jaglana nie jest wolna od tej substancji czynnej. Skąd wziął się ten glifosat w kaszy jaglanej? Nie wiadomo. Przypuszczalnie herbicyd zawierający glifosat użyto do desykacji prosa.

Działania zapobiegawcze w integrowanej produkcji marchwi

Integrowana Produkcja marchwi polega na łączeniu różnych metod ochrony roślin w celu poprawy warunków ochrony środowiska naturalnego oraz produkcji zdrowej żywności. Korzyść dla rolnika polega na większych możliwościach sprzedaży lepszego produktu, często po wyższej cenie.