Realizacja warsztatów „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”.
W okresie 23.01 – 22.02.2023 r. przeprowadzone zostały warsztaty edukacyjno-kulinarne pn. „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, w ramach operacji: „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”. Warsztatyrealizowane były przez Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy,
w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach i stanowiły drugi etap ww. operacji.
W warsztatach udział wzięło łącznie 130 uczestników - przedstawicieli kół gospodyń wiejskich, gastronomii, stowarzyszeń, przetwórców, przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej, rolników, przedstawicieli nauki.
Warsztaty edukacyjno-kulinarne, organizowane były w 8 województwach znajdujących się na szlaku Wisły. Na miejsce ich organizacji wybrane zostały obiekty gastronomiczne, które są zlokalizowane na szlakach turystyczno-kulinarnych dodatkowo znajdowały się w regionach, w których jest dostępność rodzimych ras zwierząt gospodarskich.
Warsztaty przebiegały wg tego samego modelu, zmianie uległ dobór ras do poszczególnych lokalizacji.
1. 23.01.2023 r. - Zajazd Bartnik; Tylawa 54A, 38-450 Tylawa – woj. podkarpackie
2. 26.01.2023 r. - Restauracja Insomnia; ul. Marii Curie Skłodowskiej 12, 20-029 Lublin, woj. lubelskie
3 01.02.2023 r. - Życie Gruzji; ul. Kąkolowa 2, 86-031 Osielsko, woj. kujawsko-pomorskie
4. 02.02.2023 r. - Winne Grono; ul. Mikołaja Kopernika 17a, 80-208 Gdańsk, woj. pomorskie
5. 07.02.2023 r. - Zamek Pułtusk Dom Polonii; ul. Szkolna 11, 06-100 Pułtusk, woj. mazowieckie
6. 09.02.2023 r. - Hotel Basztowy; Plac Józefa Poniatowskiego 2, 27-600 Sandomierz, woj. świętokrzyskie
7. 21.02.2023 r. - Restauracja Zamku Niepołomice; ul. Zamkowa 2, 32-005 Niepołomice, woj. małopolskie
8. 22.02.2023 r. - Dwór Bismarcka; ul. Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice, woj. śląskie.
Eksperci w części teoretycznej omówili zagadnienia dotyczące:
- ras rodzimych owiec i kóz, w tym walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii
i przetwórstwie – dr inż. Michał Puchała (Pułtusk, Mysłowice), z dr inż. Marta Pasternak (Niepołomice), prof. dr hab. Bronisław Borys (Osielsko), dr inż. Jacek Sikora (Tylawa); dr hab. Aldona Kawęcka, prof. IZ (Sandomierz);
- ras rodzimych bydła, w tym walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii
i przetwórstwie – dr inż. Ewa Sosin (Tylawa, Lublin, Pułtusk), dr inż. Anna Majewska (Mysłowice);
- ras rodzimych świń, w tym walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii
i przetwórstwie – dr hab. Magdalena Szyndler-Nędza (Lublin, Gdańsk);
- ras rodzimych kur, gęsi i kaczek, w tym walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii
i przetwórstwie – dr inż. Jolanta Calik (Niepołomice), prof. dr hab. Józefa Krawczyk (Sandomierz) oraz dr inż. Halina Bielińska (Osielsko, Gdańsk).
- zalet krótkiego łańcucha dostaw: hodowca – gastronom – konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras – mgr Krzysztof Zieliński (Tylawa, Lublin, Gdańsk, Pułtusk, Sandomierz, Niepołomice, Mysłowice) oraz mgr Piotr Lenart (Osielsko).
Każdemu z wystąpień towarzyszyła merytoryczna dyskusja i wymiana wzajemnych poglądów oraz doświadczeń.
Natomiast w części praktycznej pn.: Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno-gastronomicznej regionu, eksperci kulinarni: Andżelika Chorąży (Tylawa, Lublin, Gdańsk, ); Bartosz Grzywacz (Niepołomice, Mysłowice); Błażej Mirota (Osielsko); Jakub Rudziks (Pułtusk) oraz Mariusz Bezak (Sandomierz) zaprezentowali wykonanie potraw z rodzimej jagnięciny, wieprzowiny, gęsiny, kaczek, wołowiny.
Zajęcia zostały przygotowane profesjonalnie, tematyka spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem, niejednokrotnie uczestnicy mogli czynnie uczestniczyć w przygotowywaniu potraw. W trakcie interesująco prowadzonych zajęć widoczne było duże zaangażowanie uczestników. Przełoży się to z pewnością na rozwój regionalnej oferty turystyczno-kulinarnej,
w oparciu o rodzime rasy zwierząt.
Przekazana przedstawicielom lokalnych inicjatyw (stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich), przetwórcom/gastronomom
i innym podmiotom uczestniczącym w rozwoju obszarów wiejskich, wiedza i informacja w zakresie wykorzystania potencjału hodowlanego, kulinarnego i turystycznego ras rodzimych, umożliwi promocję idei rolniczego handlu detalicznego i krótkich łańcuchów dostaw jako elementu pozwalającego rolnikom pozyskanie dodatkowego źródła dochodu i wpływającego na rozwój przedsiębiorczości na wsi.