Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
06 marca 2023

Realizacja warsztatów „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”.

W okresie 23.01 – 22.02.2023 r.  przeprowadzone zostały warsztaty edukacyjno-kulinarne pn. „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, w ramach operacji: „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”. Warsztatyrealizowane były przez Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy,
w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach i stanowiły drugi etap ww. operacji.

W warsztatach udział wzięło łącznie 130  uczestników - przedstawicieli kół gospodyń wiejskich, gastronomii, stowarzyszeń, przetwórców, przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej,  rolników, przedstawicieli nauki.  

Warsztaty edukacyjno-kulinarne, organizowane były w 8 województwach znajdujących się na szlaku Wisły. Na miejsce ich organizacji wybrane zostały obiekty gastronomiczne, które są zlokalizowane na szlakach turystyczno-kulinarnych dodatkowo znajdowały się w regionach, w których jest dostępność rodzimych ras zwierząt gospodarskich.

Warsztaty przebiegały wg tego samego modelu, zmianie uległ dobór ras do poszczególnych lokalizacji.

1. 23.01.2023 r. - Zajazd Bartnik; Tylawa 54A, 38-450 Tylawa – woj. podkarpackie

2. 26.01.2023 r. - Restauracja Insomnia; ul. Marii Curie Skłodowskiej 12, 20-029 Lublin, woj. lubelskie

3 01.02.2023 r. - Życie Gruzji; ul. Kąkolowa 2, 86-031 Osielsko, woj. kujawsko-pomorskie

4. 02.02.2023 r. - Winne Grono; ul. Mikołaja Kopernika 17a, 80-208 Gdańsk, woj. pomorskie

5. 07.02.2023 r. - Zamek Pułtusk Dom Polonii; ul. Szkolna 11, 06-100 Pułtusk, woj. mazowieckie

6. 09.02.2023 r. -  Hotel Basztowy; Plac Józefa Poniatowskiego 2, 27-600 Sandomierz, woj. świętokrzyskie

7. 21.02.2023 r. - Restauracja Zamku Niepołomice; ul. Zamkowa 2, 32-005 Niepołomice, woj. małopolskie

8. 22.02.2023 r. -  Dwór Bismarcka; ul. Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice,  woj. śląskie.

Eksperci w części teoretycznej omówili  zagadnienia  dotyczące:

- ras rodzimych owiec i kóz, w tym walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii
i przetwórstwie – dr inż. Michał Puchała (Pułtusk, Mysłowice), z dr inż. Marta Pasternak (Niepołomice), prof. dr hab. Bronisław Borys (Osielsko), dr inż. Jacek Sikora (Tylawa); dr hab. Aldona Kawęcka, prof. IZ (Sandomierz);

- ras rodzimych bydła, w tym walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii
i przetwórstwie – dr inż. Ewa Sosin (Tylawa, Lublin, Pułtusk), dr inż. Anna Majewska (Mysłowice);

- ras rodzimych świń, w tym walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii
i przetwórstwie – dr hab. Magdalena Szyndler-Nędza  (Lublin, Gdańsk);

- ras rodzimych kur, gęsi i kaczek, w tym walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii
i przetwórstwie – dr inż. Jolanta Calik (Niepołomice), prof. dr hab. Józefa Krawczyk (Sandomierz) oraz dr inż. Halina Bielińska (Osielsko, Gdańsk).

- zalet krótkiego łańcucha dostaw: hodowca – gastronom – konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras – mgr Krzysztof Zieliński (Tylawa, Lublin, Gdańsk, Pułtusk, Sandomierz, Niepołomice, Mysłowice) oraz  mgr Piotr Lenart (Osielsko).

Każdemu z wystąpień towarzyszyła merytoryczna dyskusja i wymiana wzajemnych poglądów oraz doświadczeń.

Natomiast w części praktycznej pn.: Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno-gastronomicznej regionu, eksperci kulinarni: Andżelika Chorąży (Tylawa, Lublin, Gdańsk, ); Bartosz Grzywacz (Niepołomice, Mysłowice); Błażej Mirota (Osielsko); Jakub Rudziks (Pułtusk) oraz Mariusz Bezak (Sandomierz) zaprezentowali wykonanie potraw z rodzimej jagnięciny, wieprzowiny, gęsiny, kaczek, wołowiny.

Zajęcia zostały przygotowane profesjonalnie, tematyka spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem, niejednokrotnie uczestnicy mogli czynnie uczestniczyć  w przygotowywaniu potraw. W trakcie interesująco prowadzonych zajęć widoczne było duże zaangażowanie uczestników. Przełoży się to z pewnością na rozwój regionalnej oferty turystyczno-kulinarnej,
w oparciu o rodzime rasy zwierząt.

Przekazana przedstawicielom lokalnych inicjatyw (stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich), przetwórcom/gastronomom
i innym podmiotom uczestniczącym w rozwoju obszarów wiejskich, wiedza i informacja w zakresie wykorzystania potencjału hodowlanego, kulinarnego i turystycznego ras rodzimych, umożliwi  promocję idei rolniczego handlu detalicznego i krótkich łańcuchów dostaw jako elementu pozwalającego rolnikom pozyskanie dodatkowego źródła dochodu i wpływającego na rozwój przedsiębiorczości na wsi.