Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
15 lipca 2022

Operacja pt. „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”

        

Operacja pt. „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza” realizowana jest przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego zs.  Karniowicach.

Termin realizacji: 01.06.2022 – 31.10.2023

 

Celem operacji jest rozwój regionalnej oferty turystyczno – kulinarnej, w oparciu o rodzime rasy zwierząt, prezentujące  lokalne dziedzictwo hodowlane i potencjał przetwórczy. Dzięki poprawie wśród uczestników świadomości dotyczącej znaczenia produktu lokalnego i regionalnego pochodzącego od ras rodzimych oraz certyfikacji żywności podniesiona zostanie atrakcyjność obszarów wiejskich poprzez wykorzystanie ich ogromnego bogactwa przyrodniczego, kulturowego oraz kulinarnego. Dodatkowo dzięki promocji operacji wszyscy zainteresowani będą mogli zapoznać się z zagadnieniami krótkich łańcuchów dostaw, które umożliwiają drobnym rodzinnym rolniczym przetwórniom zaistnienie na rynku i promocję regionalnego dziedzictwa kulinarnego.

Formy realizacji operacji:

  1. 16 jednodniowych warsztatów edukacyjno-kulinarnych dla 240 osób z 8 województw – po 2 w każdym województwie. Warsztaty odbędą się w obiektach gastronomicznych, zlokalizowanych na szlakach turystyczno-kulinarnych znajdujących się w regionach, w których dostępne są rodzime rasy zwierząt gospodarskich.
  2. Opracowanie i wydanie publikacji pt. „Dziedzictwo kulinarne polskich ras rodzimych” w nakładzie 500 egzemplarzy. Przedstawione w niej zostanie w ujęcie historycznym powiązanie regionalnej hodowli z rozwojem turystyki i kultury obszarów wiejskich. W pierwszej części opisane będą rasy rodzime zwierząt gospodarskich wraz z przedstawieniem jakości surowca od nich pochodzących. Druga część wydawnictwa będzie zawierała zbiór przepisów na potrawy/produkty możliwe do wykonania z rodzimego surowca, a tam gdzie będzie to możliwe przedstawiony zostanie rys historyczny danej potrawy.  
  3. Ogólnopolska konferencja dla 80 osób podsumowująca zrealizowane warsztaty, na której zaprezentowane będą produkty lokalne, dziedzictwo kulturowe, kulinarne i hodowlane z regionów objętych operacją. Prezentacje połączone będą z możliwością degustacji tradycyjnych produktów /potraw wykonanych z surowca pochodzącego z ras rodzimych. Podczas konferencji zaprezentowane również zostaną przykłady wykorzystania rodzimego surowca w innych krajach.

Grupa docelowa: Operacja skierowana jest do mieszkańców województw: małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego. Będą to rolnicy, przedstawiciele/-ki kół gospodyń wiejskich, gastronomi, stowarzyszeń, jednostek samorządowych, nauki, przedsiębiorcy.

Przewidywane efekty:

  1. Uczestnictwo co najmniej 240 osób w warsztatach edukacyjno-kulinarnych, co najmniej 80 osób w konferencji oraz opracowanie i wydanie w nakładzie 500 szt. publikacji.
  2. Uzyskanie przez uczestników wiedzy i umiejętności niezbędnych do rozwoju turystyczno-kulinarnej marki regionu
  3. Wzrost wiedzy grup docelowych o wysokiej jakości i dostępności produktów lokalnych/tradycyjnych/ekologicznych pochodzących od ras rodzimych
  4. Skrócenie łańcuchów dostaw, dzięki integracji mieszkańców obszarów wiejskich oraz nawiązanym kontaktom

Dodatkowym efektem będzie: możliwy wzrost pogłowia hodowanych zwierząt rodzimych ras, rozwój potencjału przetwórczego zakładów wraz z wprowadzeniem nowego asortymentu produktów skutkujące utrzymaniem, a nawet wzrostem zatrudniania, oraz wzmocnienie więzi gospodarczych i społecznych dzięki funkcjonowaniu podmiotów w sieci produkcyjno - sprzedażowej pod wspólną lokalną marką.

 

Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl. Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Instytucją odpowiedzianą za treść informacji jest: Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy