Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Pielęgnacja ziarna po zbiorze jesienią i zimą

Prawidłowo zakonserwowane ziarno po zbiorze gwarantuje długotrwałe przechowywanie bez strat jakościowych.

Rolnicy czuwający nad procesami suszenia prowadzą wyścig z pleśniami wytwarzającymi trujące substancje(toksyny). Pleśnie (grzyby mikroskopowe) rozwijają się przy wilgotności ziarna powyżej 15%, a wilgotności względnej powietrza 65%. Jeżeli wilgotność ziarna będzie wynosiła 18% to czas potrzebny na nagromadzenie się toksyn w ziarnie wynosi około 10 tygodni. W początkowym okresie rozwój grzybów jest mało widoczny, dopiero przy wzroście wilgoci i temperatury ziarna następuje przyspieszenie rozwoju pleśni.

Dochodzi do pojawienia się najpierw drobnych ciemnych punktów na powierzchni ziarna, a następnie złogów grzybni- początkowo białej przechodzącej w zieloną, zielonożółtą, brązową do czarnej. Ziarno nabiera przykrego zapachu i praktycznie staje się bezużyteczne.

Ziarniaki z widocznym rozwojem grzybów pleśniowych:

  1. ziarniak pszenicy z grzybami Aspergillus ochraceus w okolicy zarodka i bruzdki,
  2. ziarniak jęczmienia z grzybami Penicillium

Straty ziarna wywołane pleśniami szacuje się na 15-30%. Dlatego konieczna jest stała długookresowa pielęgnacja przechowywanego ziarna, kontrola jego temperatury i wilgotności, aby utrzymać dobrą jakość ziarna przez cały rok.

Podstawowy zestaw urządzeń zapewniający bezpieczne przechowywanie ziarna to: silos lub magazyn płaski + wentylator lub dmuchawa + urządzenia pomiarowo kontrolne + urządzenia doprowadzające sprężone powietrze z wentylatora do warstwy ziarna; perforowana podłoga lub perforowane kanały wentylacyjne + podgrzewacz. Uwaga: Przepisy Unii Europejskiej w 2006 r nakładają obowiązek badania zboża przeznaczonego do skupu na zawartość mikotoksyn. Badania te mają uniemożliwić przetwarzanie i konsumpcję ziarna porażonego chorobami grzybowymi w stopniu, który zagraża zdrowiu ludzi i zwierząt.

Dorota Paczyńska
Opracowano na podstawie pracy zbiorowej."Dobrze przechowywane zboże"