Seminarium „Produkcja żywności w gospodarstwach rolniczych w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego”
W dniu 27 czerwca br. w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie odbyło się seminarium pt. „Produkcja żywności w gospodarstwach rolniczych w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego”. Organizatorem seminarium był Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.
Seminarium zostało poświęcone prozdrowotnym właściwościom żywności produkowanej przez małych przetwórców i bezpieczeństwie żywności, które jest nieodzownym elementem wytwarzania żywności.
Podczas seminarium prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski szczegółowo omówił prozdrowotne właściwości żywności produkowanej w gospodarstwach rolnych. Wpływ diety na zdrowie ludzi jest kluczowym problemem nie tylko w gospodarkach rozwijających się, ale także w krajach wysoko uprzemysłowionych z praktycznie nieograniczonym dostępem do żywności, w których wyedukowani konsumenci mają coraz wyższe wymagania w stosunku do produktów spożywczych. Żywność powinna zaspakajać nie tylko podstawowe potrzeby fizjologiczne, ale głownie dostarczać składników korzystnie wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podkreślono znaczenie żywności wyprodukowanej w gospodarstwie rolnym i jej sprzedaży, która w Polsce kreuje się na poziomie 2% i jest bardzo niska na tle innych krajów Unii Europejskiej w których 20% zbywanej żywności jest produkowana na rynku lokalnym. Poprzez możliwość w takiej formie rolnik - producent może poznać potrzeby i oczekiwania klienta, zareagować na zmianę jego wymagań, a przede wszystkim poprawić stan ekonomiczny gospodarstwa. Konsumenci mają możliwość nabycia świeżego produktu pochodzącego od znanych i sprawdzonych producentów, jak również uzyskać informację na temat towaru oraz sposobu pozyskiwania i przetwarzania.
W kolejnym wykładzie dr Beata Bartodziejska, poruszyła temat z zakresu bezpieczeństwa żywności produkowanej w gospodarstwach rolnych. Za jakość żywności odpowiada producent (rolnik) i powinien tak wytwarzać swoje produkty, by były bezpieczne dla zdrowia konsumentów, wolne od zagrożeń chemicznych, fizycznych i biologicznych. Bezpieczny produkt to wytworzony zgodnie z zasadami dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej, w którego składzie nie zostały przekroczone normy substancji szkodliwych.
Kierownicy poszczególnych Zakładów w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno- Spożywczego przedstawili zakres ich działalności, jak również ofertę współpracy, jaką może zaoferować Instytut.
W trakcie dyskusji na temat problemów rolników zamierzających produkować i sprzedawać swoje produkty np. w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego zostały przedstawione możliwości współpracy pomiędzy producentami zdrowej żywności, Ośrodkami Doradztwa Rolniczego i Instytucjami Naukowymi w zakresie stworzenia skutecznego rozwiązania na każdym etapie produkcji oraz o promocji tych produktów, aby tradycyjna żywność była alternatywą dla żywności przemysłowej.
W czasie seminarium została przygotowana degustacja produktów wyprodukowanych metodami tradycyjnymi w zakresie walorów smakowych.
Anna Tobiasz