Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Close GDPR info
Menu główne
04 lipca 2018

Seminarium „Produkcja żywności w gospodarstwach rolniczych w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego”

W dniu 27 czerwca br. w Instytucie Biotechnologii Przemysłu  Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie odbyło się seminarium pt. „Produkcja żywności w gospodarstwach rolniczych w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego”. Organizatorem seminarium był Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.

Seminarium zostało poświęcone prozdrowotnym  właściwościom żywności produkowanej przez małych przetwórców i bezpieczeństwie żywności, które jest nieodzownym elementem wytwarzania żywności.

Podczas seminarium prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski szczegółowo omówił  prozdrowotne  właściwości żywności produkowanej w gospodarstwach rolnych. Wpływ diety na zdrowie ludzi jest kluczowym problemem nie tylko w gospodarkach rozwijających się, ale także w krajach wysoko uprzemysłowionych z praktycznie nieograniczonym dostępem do żywności, w których wyedukowani konsumenci mają coraz  wyższe wymagania w stosunku do produktów spożywczych.  Żywność powinna zaspakajać nie tylko podstawowe potrzeby fizjologiczne, ale głownie dostarczać składników korzystnie wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podkreślono znaczenie żywności wyprodukowanej w gospodarstwie rolnym i jej sprzedaży, która w Polsce kreuje się na poziomie 2% i jest bardzo niska na tle innych krajów Unii Europejskiej  w których 20% zbywanej żywności jest produkowana na rynku  lokalnym. Poprzez możliwość w takiej formie  rolnik - producent może poznać potrzeby i oczekiwania klienta,  zareagować na zmianę jego wymagań, a przede wszystkim poprawić stan ekonomiczny gospodarstwa. Konsumenci mają  możliwość nabycia świeżego produktu pochodzącego od znanych i sprawdzonych producentów, jak również uzyskać informację na temat towaru oraz sposobu pozyskiwania i przetwarzania.

W kolejnym wykładzie dr Beata Bartodziejska, poruszyła temat z zakresu bezpieczeństwa żywności produkowanej w gospodarstwach rolnych. Za jakość żywności odpowiada producent (rolnik) i powinien tak wytwarzać swoje produkty, by były bezpieczne dla zdrowia konsumentów, wolne od zagrożeń chemicznych, fizycznych i biologicznych. Bezpieczny produkt to wytworzony zgodnie z zasadami dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej, w którego składzie nie zostały przekroczone normy substancji szkodliwych.

Kierownicy poszczególnych Zakładów w  Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno- Spożywczego przedstawili zakres ich działalności, jak również ofertę współpracy, jaką może zaoferować Instytut.

W trakcie dyskusji na temat problemów rolników zamierzających produkować i sprzedawać swoje produkty np. w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego zostały przedstawione możliwości współpracy pomiędzy producentami zdrowej żywności, Ośrodkami Doradztwa Rolniczego i Instytucjami Naukowymi w zakresie stworzenia skutecznego rozwiązania na każdym etapie produkcji oraz o promocji tych produktów, aby tradycyjna żywność była alternatywą dla żywności przemysłowej.

W czasie seminarium została przygotowana degustacja produktów wyprodukowanych metodami tradycyjnymi w zakresie walorów smakowych.

Anna Tobiasz