Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Close GDPR info
Menu główne
19 kwietnia 2019

Rolniczy Handel Detaliczny - relacja ze szkolenia

9 kwietnia br. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował szkolenie nt. Rolniczego Handlu Detalicznego, którego celem było wdrożenie aktualnych rozwiązań prawnych z zakresu rozwoju rynku produktów lokalnych i wprowadzania do obrotu produktów wytwarzanych w gospodarstwach rolnych.

Przedstawione najważniejsze zagadnienia weterynaryjno-prawne, które zostały poruszone podczas tego spotkania, rozwiążą wiele niejasności dla rolników w zakresie warunków uruchamiania i prowadzenia sprzedaży żywności z gospodarstwa w ramach nowej formy działalności, jaką jest rolniczy handel detaliczny. Efektem tych działań ma być wartość dodana małych gospodarstw rolnych poprzez rozwój lokalnego przetwórstwa na obszarach wiejskich. podkreślił wprowadzając w temat p.o. zastępcy Dyrektora MODR Pan Karol Sepielak, który powitał uczestników szkolenia.

Pani Joanna Kawiecka, starszy inspektor weterynaryjny ds. bezpieczeństwa żywności z WIW w Krakowie, przedstawiła wymagania weterynaryjne w ramach omawianej działalności. Działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego zwolniona jest z obowiązku sporządzenia projektu technologicznego zakładu. Rolnicy sprzedający żywność wyprodukowaną we własnym gospodarstwie przy wykorzystaniu pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszalne (np. przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej) zobowiązani są do spełnienia wymagań rozporządzenia (WE) nr 852/2004 parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych, określonych w załączniku II w rozdziale III (uproszczone wymagania higieniczne).

Kolejnym prelegentem był Pan Roman Syska kierownik Działu Postępowań Podatkowych ,Izby Skarbowej w Krakowie,  przedstawił wymagania podatkowe jakie rolnicy musza spełnić chcąc sprzedawać produkty w ramach RHD. Wprowadzenie od 1 stycznia 2019 roku  nowelizacji ustawy, która weszła w życie 1 stycznia 2017 r. – ustawa o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz.U.poz.1961) do sklepów i restauracji. Ustawa gwarantuje możliwość umieszczania wyrobów w placówkach handlowych igastronomicznych oraz łatwiejszy sposób rozliczenia prowadzonej działalności.W celu zwiększenia liczby podmiotów w ramach rolniczego handlu detalicznego ustawa umożliwia korzystanie ze zwolnienia podatkowego w formie opodatkowania 2% ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, przychodów ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy, produktów roślinnych i zwierzęcych. Dodatkowo ustawodawca podwyższył kwotę przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do kwoty 40 000 zł rocznie.

W związku z powyższym sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego wymaga prowadzenia ewidencji sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, odrębnej dla każdego roku podatkowego. Zawierać ona musi najważniejsze informacje: numer kolejnego wpisu, datę uzyskania przychodu, kwotę przychodu, przychód narastająco od początku roku oraz ilość i rodzaj przetworzonych produktów. Ponadto przetwarzanie produktów oraz ich sprzedaż nie może się odbywać przy zatrudnieniu osób na podstawie umowy o pracę, umów zlecenia oraz innych umów z wyłączeniem uboju zwierząt rzeźnych oraz sprzedaży podczas wystaw, festynów w ramach promocji produktów. Rolnicy zamierzający prowadzić RHD zobowiązani są do urzędowej rejestracji co najmniej 30 dni przed rozpoczęciem działalności. Wniosek w formie pisemnej należy złożyć do Powiatowego Lekarza weterynarii w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego lub Powiatowego Inspektora Sanitarnego produkty pochodzenia roślinnego. Poruszane tematy  wzbudziły ogromną dyskusję wśród zebranych uczestników szkolenia zarówno ze strony rolników zamierzających podjąć działalność jak i tych  już prowadzących.

Anna Tobiasz