Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
01 lutego 2019

Relacja z konferencji trzodowej 2019 r.

30 stycznia 2019 roku w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyła się coroczna Wojewódzka Konferencja dla Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej. Zaproszono przedstawicieli instytucji rolniczych, z których obecny był Pan Łukasz Piątek - Z-ca Dyrektora ARiMR, Małopolskiego Oddziału Regionalnego, Pani Iwona Ciećko - Z-ca Dyrektora KOWR, Oddziału Terenowego w Krakowie, Pan Marek Boligłowa - członek Zarządu Małopolskiej Izby Rolniczej, W-ce Prezes Zarządu Związku Producentów Trzody Chlewnej w Książu Wielkim, Pan Jerzy Oczkowicz - Prezes Spółdzielni Eco - Tucz w Książu Wielkim.

Konferencję otworzył p.o. Dyrektora MODR Dominik Pasek, który zaznaczył potrzebę organizowania takich spotkań, zważając na aktualną sytuację w kraju i zagrożenia ASF.

W tym roku głównym sponsorem konferencji była firma Trow Nutrition. Jako światowy lider w produkcji premiksów witaminowo-mineralnych, innowacyjnych dodatków paszowych firma świadczy usługi w doradztwie żywieniowym hodowcom zwierząt gospodarskich. Dzięki sponsorowi rolnicy mogli posłuchać ciekawych wykładów na temat nowoczesnego żywienia świń i odchowu prosiąt po wycofaniu tlenku cynku oraz bioasekuracji w gospodarstwie.  Ponadto przedstawiciele Trow Nutrition przygotowali niespodziankę w postaci bonów upominkowych na zakup produktów z tej firmy.

Pierwszy wykład zaprezentowała pani dr Jolanta Gdala, kierownik produktu w firmie Trow Nutrition. Dr Gdala omówiła jeden z najważniejszych zagadnień w produkcji trzodowej, jakim jest żywienie loch, prosiąt i tuczników.

Przy średniej częstotliwości wyproszeń na poziomie 2,6 od lochy na rok należy wziąć pod uwagę, że taka locha potrzebuje odpowiednio zbilansowanej dawki pokarmowej. W obecnej dobie rozwoju przemysłu paszowego jest to czynnik podlegający nieustannym zmianom, mającym na celu poprawę efektów produkcji i zmniejszenie kosztów utrzymania stada. Okazuje się, że jest to niezwykłą sztuką, ponieważ każde gospodarstwo wymaga indywidualnego podejścia do panujących warunków środowiskowych, ale też ze względów ekonomicznych. Według danych firmy Trow Nutrition koszt utrzymania lochy nieprodukcyjnej w Polsce to ok. 5-6 zł/ dzień. W pozostałych krajach, nie tylko UE, te koszty są znacznie wyższe. Na tle krajów UE pod względem produkcyjności Polska wcale nie ma się czego stydzić. Nasza trzoda chlewna jest dobrej jakości, niemniej jednak rynek duński czy niemiecki stale stawia nam wysoko poprzeczkę.

Nowe technologie utrzymania i żywienia stają się miarą opłacalności produkcji zwierzęcej, nie tylko w produkcji trzody chlewnej. Współczesne wysokoplenne lochy mają inne wymagania żywieniowe, niż lochy sprzed 20 lat. Produkcja mleka kształtowała się wtedy na poziomie 3 kg dziennie, natomiast po 2010 roku jest to już ok. 12 kg mleka/ dzień. W żywieniu loch prośnych możemy wyodrębnić trzy fazy tj. wczesna ciąża do 30 dnia, środkowa ciąża 30-75 dnia, późna ciąża > 75 dnia. Faza wczesnej ciąży jest najbardziej newralgiczna ze względu na przeżywalność i implantacje zarodków. Faza środkowa to wzrost masy ciała młodych loch oraz  odbudowa rezerw starszych loch. Faza późnej ciąży to wzrost płodu i gruczołu mlekowego. Ograniczone żywienie loch zaraz po pokryciu i w fazie środkowej ciąży oraz obfite skarmianie loch we wczesnej ciąży i tuż przed oproszeniem daje znakomite wyniki. W okresie okołoporodowym bardzo często u loch pojawiają się zaparcia. Jest to spowodowane zawartością włókna surowego w paszy, dzieje się tak, gdy zmieniamy paszę. Zalecany jest poziom włókna pokarmowego nawet do 5% w paszy. Najlepszym dodatkiem jest np. mieszanina naturalnego włókna pokarmowego zawartego w suszach owocowych, roślinach okopowych czy ziołach. Dodatki te wzmagają perystaltykę jelit i przeciwdziałają zaparciom. Stały dostęp do wody jest podstawą zdrowego żywienia zwierząt.

Waga urodzeniowa po wyproszeniu ma znaczący wpływ na przeżywalność prosiąt. Prawidłowa średnia waga prosiaka powinna wynosić w granicach 1,55 kg w miocie. Im waga jest mniejsza, tym szanse na przeżycie maleją. Poniżej 1 kg wagi przeżywalność wynosi nieco ponad 40%.  

W przypadku żywienia prosiąt decydujący okres to pierwsze 6 tygodni życia prosiaka. Odchów licznych miotów stał się obecnie wyzwaniem dla tej branży hodowlanej, dlatego ważne jest odpowiednio dobrane żywienie do indywidualnych potrzeb. Stosowanie prestarterów w paszy dla loch oraz już od pierwszych dni życia prosiaka zapewnia przygotowanie mikroflory przewodu pokarmowego prosiaka do odsadzenia i dalszego odchowu jakim jest tucz.

Żywienie tuczników powinno opierać się na:

  • odpowiednim poziomie energii,
  • odpowiednim poziomie białka,
  • właściwym zbilansowaniu aminokwasów,
  • odpowiednim poziomie lizyny do energii.

Poza tym bardzo ważny jest też stosunek składników mineralnych tj. wapnia do fosforu oraz cynku i miedzi. Pasza powinna być wysokiej jakości, wolna od mikotoksyn.

Temat bioasekuracji i odchowu prosiąt przedstawił pan Wojciech Dzienisiewicz, konsultant ds. trzody chlewnej w firmie Trow Nutrition.

Bioasekuracja stanowi jedyny sposób w zapobieganiu chorobom, nie tylko przeciw ASF, ale jest podstawowym sposobem zachowania higieny w gospodarstwie. Nie jest nowością, że porządek i czystość na fermie jest połową sukcesu w produkcji zwierzęcej. Natomiast wszystko w granicach rozsądku.

Bardziej niepokojąca jest sytuacja w przypadku stosowania antybiotyków w medycynie oraz przemyśle spożywczym. Konsekwencje już obserwujemy, wiele szczepów bakterii stało się odporne na działanie antybiotyków. Pojawienie się antybiotykooporności jest bardzo poważnym problemem o zasięgu globalnym. Mimo wprowadzenia zakazu stosowania antybiotyków w paszy przez UE nie jest to do końca respektowane. Antybiotyki niszczą naturalną florę jelitową u zwierząt, a przerwanie ich stosowania prowadzi do biegunek, nawet padnięć. Produkcja zwierzęca stoi przed kolejnymi wyzwaniami, jakimi są ograniczenie stosowania antybiotyków w hodowli oraz wycofanie tlenku cynku w odchowie prosiąt.

Stosowanie tlenku cynku oraz siarczanu miedzi w paszy mają nowe ograniczone poziomy ustanowione przepisami prawnymi. Nowe poziomy będą obowiązywać praktycznie od zaraz. W przypadku premiksów od 13 lutego 2019 roku, dla mieszanek od 13 sierpnia 2019 r., dla pet food od 13 sierpnia 2020 r. W Polsce okres przejściowy wynosi 5 lat licząc od roku 2018. Poziom zawartości w paszy miedzi i cynku będzie stopniowo zmniejszany, aż w końcu całkowicie wycofany. W niektórych krajach UE jest to już zabronione. Nowy maksymalny udział miedzi w paszy wynosi 150 mg/kg dla prosiąt ssących i odsadzonych do 4 tygodnia po odsadzeniu. Dla prosiąt i warchlaków od 5-8 tygodnia po odsadzeniu dopuszczalny poziom w paszy wynosi 100 mg/kg. Pozostałe grupy wiekowe świń to 25 mg/kg.

Z-ca Dyrektora ARiMR w Krakowie Łukasz Piątek przedstawił terminy naborów wniosków o wsparcie obszarów wiejskich w ramach PROW 2019-2020.

Rolnicy mogą skorzystać z dofinansowania na realizację inwestycji dotyczących warunków przechowywania nawozów naturalnych lub kiszonek lub doposażenie gospodarstwa w urządzenia do aplikowania nawozów naturalnych. Nowa dyrektywa azotanowa ma na celu zapewnić zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych. Pomoc na w/w operację obejmującą inwestycję polegającą na dostosowaniu gospodarstwa do wymagań określonych w programie, dotyczącą warunku przechowywania kiszonek, przyznaje się wyłącznie młodemu rolnikowi na zasadach określonych przepisami rozporządzenia wykonawczego.   

Poza tym nabór na poddziałanie „Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw” typ operacji „Restrukturyzacja małych gospodarstw” – bez ASF planowany jest od 28 lutego 2019 r. do 29 marca 2019 r. Drugi termin naborów typ operacji „Restrukturyzacja małych gospodarstw” – ASF to czerwiec 2019 r. Natomiast nabór na „Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych” typ operacji „Modernizacja gospodarstw rolnych” przewidziano na marzec 2019 r. Na operację „Premie dla młodych rolników” można ubiegać się w miesiącu maju 2019 r

Ewelina Stajnder

for. Maciej Skubis