Hoduj z głową, czyli szkolenie dla hodowców krów mięsnych i producentów żywca wołowego
4. kwietnia br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyło się szkolenie skierowane do hodowców bydła mięsnego i producentów żywca wołowego. Szkolenie, sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, nosiło tytuł „Hoduj z głową” i zostało zorganizowane przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Spotkanie w Karniowicach było jednym z wielu szkoleń, które aktualnie Związek organizuje w siedzibach wszystkich ośrodkach doradztwa rolniczego w Polsce.
W szkoleniu uczestniczyli członkowie PZHiPBM, niezrzeszeni hodowcy i producenci żywca wołowego oraz pracownicy MODR i Instytutu Zootechniki PIB w Balicach.
Otwarcia szkolenia dokonali: p.o. Dyrektora MODR Pan Dominik Pasek oraz Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Pan Jacek Zarzecki, który mówił o aktualnej, trudnej sytuacji sektora mięsnego oraz szczególnych potrzebach hodowców, a także o działaniach, które podejmuje PZHiPBM, na rzecz poprawy wizerunku polskiego sektora mięsnego i potrzebie stałego uświadamiania krajowym i zagranicznym konsumentom, jakimi walorami cechuje się polska wołowina.
Następnie prelegenci wygłosili specjalistyczne wykłady na temat racjonalnego żywienia bydła, uwzględniającego uprawę wydajnych mieszanek traw pastewnych, profilaktyki weterynaryjnej w stadach bydła mięsnego, czynników warunkujących produkcję wysokogatunkowej wołowiny kulinarnej, natomiast pracownik Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa omówił możliwości pozyskiwania środków finansowych z PROW 2014-2020 na inwestycje w gospodarstwach hodowlanych oraz rozwój hodowli i produkcji bydła mięsnego.
Szkolenie zakończyło się degustacją potraw z mięsa wołowego.