Agroturystyka

Produkty regionalne

Produkty regionalne, tradycyjne, lokalne

Produkty regionalne są to produkty, środki żywnościowe produkowane w danym regionie, charakterystycznym dla nich. Proces wytwarzania, przetwarzania i prezentacji produktu odbywa się w tym regionie. Do produktów regionalnych, które posiadają oznaczenia stosowane w krajach członkowskich należą produkty z Chronioną Nazwą Pochodzenia i Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.

Produkty tradycyjne wytwarzane są zgodnie z tradycją produkcji na danym terenie. Wpisanie produktów na Listę Produktów Tradycyjnych daje szansę na wzrost atrakcyjności polskiej kuchni oraz terenów wiejskich i turystyki na tych obszarach. Warunkiem wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych jest udowodnienie 25-cio letniej historii wytwarzania.

Produkt lokalny jest to wyrób lub usługa, która utożsamiana jest z danym regionem. Ma niepowtarzalny charakter i produkowany jest w niewielkich ilościach z surowców lokalnie dostępnych. Jego produkcja daje szansę na wzrost zatrudnienia społeczności wiejskiej i promocje regionu. Konsument kupując dany produkt ma świadomość o jego niepowtarzalności i specyficznych walorach.


W województwie małopolskim na Listę Produktów Tradycyjnych zostało wpisanych 15 specjalności.

  1. Bryndza podhalańska
  2. Bunc/bundz
  3. Chleb prądnicki
  4. Jabłka łąckie
  5. Kiełbasa Lisiecka
  6. Oscypek
  7. Precelek krakowski
  8. Redykołka
  9. Sól wielicka
  10. Śliwowica łącka
  11. Żentyca
  12. Jodłownicki kołacz z serem
  13. Tuszki gęsi Zatorskiej
  14. Śliwowica wyborna
  15. Jabłka z Raciechowic

ProduktPrzedstawicielAdresE-mailTel./fax
Bryndza podhalańskaRegionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego TarguUl. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targrzhoik@kr.home.pl18/266 46 21
Bunc/bundzRegionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego TarguUl. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targrzhoik@kr.home.pl18/266 46 21
Chleb prądnickiGrupa Producentów ,,Chleba Prądnickiego"-Antoni MadejUl. Wawrzyńca 16 31-060 Krakówpoczta@piekarnia-madej.com.pl12/422 85 48 Fax. 12/421 86 52
Jabłka łąckieStowarzyszenie Łącka Droga OwocowaŁącko 445 33-390 Łąckosekretariat@ldo.pl18/444 64 27 Kom. 601 877 001
Kiełbasa LisieckaKonsorcjum Producentów Kiełbasy Lisieckiej - Stanisław MądryNowa Wieś Szlachecka 77 32-060 Liszki 12/270 25 42
Oscypek RegionalnyZwiązek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego Targu - Jan JanczyUl. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targrzhoik@kr.home.pl18/266 46 21
Precelek krakowskiGrupa Producentów Precelków Krakowskich - Kazimierz CzekajUl. Niecała 32 32-080 Zabierzówrafapol@rafapol.pl12/285 29 23 12/285 27 88
RedykołkaRegionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego TarguUl. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targrzhoik@kr.home.pl18/266 46 21
Sól wielickaKopalnia Soli ,,Wieliczka" Przedsiębiorstwo PaństwowePark Kingi 1 32-020 Wieliczkasekretariat@kopalnia-pp.pl12/278 71 11 12/278 71 10
Śliwowica łąckaStowarzyszenie Łącka Droga OwocowaŁącko 445 33-390 Łąckogmina@lacko.sacz.pl18/444 64 27 Kom.601 877 001
ŻentycaRegionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego TarguUl. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targrzhoik@kr.home.pl18/266 46 21
Jodłowicki kołacz z seremPiekarnia - Cukiernia Antoni KrzyściakJodłowniki 204 34-620 18/334 21 71
Tuszki gęsi zatorskiejStowarzyszenie Jurajska Wioska RodakiRodaki Ul.Poprzeczna7 32-310 Kluczeladonki@interia.pl32/642 03 91
Śliwowica wybornaKs. Antoni TworekChełm 1 32-744 Łapczyca 14/612 70 66
Jabłka z RaciechowicSpółdzielnia Ogrodnicza GrodziskoRaciechowice 140 32-415grodzisko@raciechowice.pl12/271 51 19

Wszelkich informacji dotyczących wpisu na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych oraz uzyskania unijnych oznaczeń udziela: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego Departament Środowiska i Rozwoju Wsi 30-017 Kraków ul. Racławicka 56 Tel. (12) 63-03-140 Fax. (12) 63-03-141 oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach Dział Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki 32-082 Bolechowice