Rolniczy Handel Detaliczny - relacja ze szkolenia
9 kwietnia br. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował szkolenie nt. Rolniczego Handlu Detalicznego, którego celem było wdrożenie aktualnych rozwiązań prawnych z zakresu rozwoju rynku produktów lokalnych i wprowadzania do obrotu produktów wytwarzanych w gospodarstwach rolnych.
Przedstawione najważniejsze zagadnienia weterynaryjno-prawne, które zostały poruszone podczas tego spotkania, rozwiążą wiele niejasności dla rolników w zakresie warunków uruchamiania i prowadzenia sprzedaży żywności z gospodarstwa w ramach nowej formy działalności, jaką jest rolniczy handel detaliczny. Efektem tych działań ma być wartość dodana małych gospodarstw rolnych poprzez rozwój lokalnego przetwórstwa na obszarach wiejskich. podkreślił wprowadzając w temat p.o. zastępcy Dyrektora MODR Pan Karol Sepielak, który powitał uczestników szkolenia.
Pani Joanna Kawiecka, starszy inspektor weterynaryjny ds. bezpieczeństwa żywności z WIW w Krakowie, przedstawiła wymagania weterynaryjne w ramach omawianej działalności. Działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego zwolniona jest z obowiązku sporządzenia projektu technologicznego zakładu. Rolnicy sprzedający żywność wyprodukowaną we własnym gospodarstwie przy wykorzystaniu pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszalne (np. przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej) zobowiązani są do spełnienia wymagań rozporządzenia (WE) nr 852/2004 parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych, określonych w załączniku II w rozdziale III (uproszczone wymagania higieniczne).
Kolejnym prelegentem był Pan Roman Syska kierownik Działu Postępowań Podatkowych ,Izby Skarbowej w Krakowie, przedstawił wymagania podatkowe jakie rolnicy musza spełnić chcąc sprzedawać produkty w ramach RHD. Wprowadzenie od 1 stycznia 2019 roku nowelizacji ustawy, która weszła w życie 1 stycznia 2017 r. – ustawa o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz.U.poz.1961) do sklepów i restauracji. Ustawa gwarantuje możliwość umieszczania wyrobów w placówkach handlowych igastronomicznych oraz łatwiejszy sposób rozliczenia prowadzonej działalności.W celu zwiększenia liczby podmiotów w ramach rolniczego handlu detalicznego ustawa umożliwia korzystanie ze zwolnienia podatkowego w formie opodatkowania 2% ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, przychodów ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy, produktów roślinnych i zwierzęcych. Dodatkowo ustawodawca podwyższył kwotę przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do kwoty 40 000 zł rocznie.
W związku z powyższym sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego wymaga prowadzenia ewidencji sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, odrębnej dla każdego roku podatkowego. Zawierać ona musi najważniejsze informacje: numer kolejnego wpisu, datę uzyskania przychodu, kwotę przychodu, przychód narastająco od początku roku oraz ilość i rodzaj przetworzonych produktów. Ponadto przetwarzanie produktów oraz ich sprzedaż nie może się odbywać przy zatrudnieniu osób na podstawie umowy o pracę, umów zlecenia oraz innych umów z wyłączeniem uboju zwierząt rzeźnych oraz sprzedaży podczas wystaw, festynów w ramach promocji produktów. Rolnicy zamierzający prowadzić RHD zobowiązani są do urzędowej rejestracji co najmniej 30 dni przed rozpoczęciem działalności. Wniosek w formie pisemnej należy złożyć do Powiatowego Lekarza weterynarii w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego lub Powiatowego Inspektora Sanitarnego produkty pochodzenia roślinnego. Poruszane tematy wzbudziły ogromną dyskusję wśród zebranych uczestników szkolenia zarówno ze strony rolników zamierzających podjąć działalność jak i tych już prowadzących.
Anna Tobiasz