„Pstrąg Ojcowski” wyróżniony w XVIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Sposób na Sukces 2018”
11 września br. w Pałacu Belweder w Warszawie odbyła się finałowa gala XVIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu "Sposób na Sukces". Inicjatorem konkursu jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Honorowy patronat nad konkursem sprawuje Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Pan Andrzej Duda, a patronat nad galą finałową objął minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
Celem konkursu jest wyróżnienie i promocja najciekawszych przedsięwzięć gospodarczych przyczyniających się do społecznego i regionalnego rozwoju obszarów wiejskich.
W tegorocznej edycji Rada Programowa wyłoniła 15 finalistów w następujących kategoriach: indywidualnej, rodzinnej, zespołowej oraz inicjatyw na rzez rozwoju społeczności lokalnej.
Wśród tegorocznych laureatów znalazło się gospodarstwo rodzinne Pani Magdaleny Węgiel „Pstrąg Ojcowski” z przedsięwzięciem „Tarło pstrąga ojcowskiego potokowego” zgłoszone przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Pstrąg Ojcowski to firma rodzinna prowadzona przez matkę i córkę. Przeprowadzenie tarła pstrąga potokowego, który jest jedynym naturalnie występującym pstrągiem w Polsce jest ogromnie ważnym przedsięwzięciem dla firmy. Działanie to ma również duże znaczenie historyczne, ponieważ ostatnie dane o przeprowadzeniu tarła pstrąga potokowego w wylęgarni przy stawach w Ojcowie pochodzą z czasów międzywojennych. Po wojnie hodowano tylko pstrągi tęczowe. Ze względu na brak doświadczenia w prowadzeniu gospodarstwa rybackiego, zarówno wzięcie w dzierżawę stawów, hodowla pstrąga potokowego i tarło było ogromnym ryzykiem i wyzwaniem.
Firma jest głównym środkiem utrzymania rodziny. Ze względu na sezonowość działalności pracownicy zatrudniani są na umowę zlecenie. Gospodarstwo Rybackie „Pstrąg Ojcowski” dostarcza jedynego w swoim rodzaju, innowacyjnego produktu lokalnego. Świetnie wpisuje się w nowy, panujący już trend społeczny zwracający uwagę na pochodzenie, jakość i lokalność produktów spożywczych wytwarzanych przez małych producentów nawiązujących do tradycyjnych metod.
Jest znaną i docenianą marką przez animatorów kulinarnych. Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako Produkt Tradycyjny i zarazem członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Pstrąg Ojcowski to produkt sztandarowy reprezentuje Małopolskę podczas największych targów spożywczych w Berlinie, Warszawie czy Poznaniu. a także podczas eventów i festiwali kulinarnych takich jak Małopolski festiwal Smaku czy Najedzeni Fest.
W ramach działalności edukacyjnej w zakresie dziedzictwa kulinarnego i ochrony środowiska Pstrąg Ojcowski współpracuje z instytucjami województwa małopolskiego i samorządu lokalnego.
Pstrąg Ojcowski wędzony był wielokrotnie nagradzany zdobywając między innymi: medal Smaki Regionów podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich, tytuł Polski Producent Żywności im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, wyróżnienia podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku, Targów Regionalia w Warszawie oraz nominację do tytułu AgroPolska. Dzięki swojej lokalizacji oraz charakterowi, Pstrąg Ojcowski dołączył ostatnio do projektu Wieś dla Smakoszy jak również Polska Smakuje.
Wśród gości zaproszonych na wydarzenie przybyli m.in. Minister Halina Szymańska - Szef Kancelarii Prezydenta RP; Jan Krzysztof Ardanowski - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Elżbieta Rafalska - Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej; Piotr Serafin - p.o. Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Jacek Węsierski - Dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
Laureatom konkursu gratulujemy, życząc dalszych sukcesów w realizacji życiowej pasji.
Anna Tobiasz
fot. CDR Brwinów