Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Warzywnictwo

Tolerancyjne i odporne kapusty – przegląd odmian

Odmiana stanowi w obecnych czasach jeden z najważniejszych czynników determinujących powodzenie uprawy. Na rynku znajduje się wiele firm oferujących coraz doskonalsze odmiany charakteryzujące się wrodzoną tolerancją na niesprzyjające warunki abiotyczne i szkodniki oraz odpornością na choroby.

Uprawa wertykalna w… kontenerze

W Myślenicach powstaje innowacja: uprawa wertykalna w… kontenerze - idealnie wpisująca się w trend nowoczesnej uprawy, której podstawą jest skrócenie łańcucha dostaw i umożliwienie produkcji żywności roślinnej zwłaszcza w dużych aglomeracjach miejskich.

Zapobieganie suchej zgniliźnie wierzchołków owoców w uprawie pomidorów malinowych

Pomidory malinowe są segmentem pomidorów najbardziej lubianym przez Polaków. W innych krajach europejskich nie są popularne. Charakteryzują się wysokimi walorami smakowymi ale i bogactwem odmian, wśród których dominują rekomendowane do uprawy w tunelach foliowych i szklarniach, również z doświetlaniem asymilacyjnym. Dzięki temu krajowe owoce pomidorów malinowych są dostępne przez cały rok.

Nowe rozwiązania technologiczne oraz aktualne problemy w uprawie warzyw pod osłonami

Nowoczesne technologie nawożenia roślin rolniczych i warzyw były tematem przewodnim szkolenia on-line zorganizowanego przez Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Brzesku, które odbyło się 10 lutego br.

Uprawa dyni

Dynia pochodzi z Ameryki, gdzie była hodowana już około 3000 lat temu. Pierwszymi jej hodowcami byli Indianie z dzisiejszego Peru. Do Europy została przywieziona przez Krzysztofa Kolumba w XV wieku.

Uprawa czosnku

Czosnek jest rośliną, która radzi sobie w różnych warunkach klimatycznych i z rozmaitymi warunkami glebowymi. Jednak duży plon osiąga się na glebach zasobnych w wilgoć. Jeżeli gleby są bardziej piaszczyste, czyli suche, plon będzie mniejszy. Czosnek bardzo negatywnie reaguje na zachwaszczenie. Szczególnie istotne jest to podczas wstępnego rozwoju czosnku, a każde zaniedbanie w tym okresie skutkuje znacznym obniżeniem plonu.

Uprawa fasoli „Piękny Jaś”

Fasola to jedno z najwartościowszych warzyw zawierających wiele substancji odżywczych. Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością barwą a także smakiem. Fasola zawiera duże ilości białka 22% i jest bogata w Potas i Wapń. Fasola jest rośliną ciepłolubną potrzebującą dużo ciepła w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków nie znosi zacienienia.

Właściwe przygotowanie warzyw do przechowywania

Warzywa źle znoszą kiepską jakość, zarówno na polu, jak i w okresie przechowywania. Jedną z kluczowych ról jaką odgrywa odpowiednia jakość podczas zbiorów to kwestia zdolności plonu do długotrwałego magazynowania. Wysoka jakość warzyw na polu, to także łatwiejszy i efektywniejszy zbiór maszynowy. Warzywa złożone na długie składowanie, które czasem może trwać nawet 8-10 miesięcy, muszą być odpowiednio potraktowane przed i w trakcie zbiorów.