Sprzedaż produktów rolnych - wyjazd studyjny do Niemiec
W dniach od 24 do 28 września 2018 roku Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach zorganizował wyjazd studyjny do Nadrenii Północnej – Westfalii dla grupy 20 rolników i doradców. Nadrenia Północna – Westfalia położona jest w zachodniej części Niemiec, a stolicą tego kraju związkowego jest Düsseldorf. Celem wyjazdu było zapoznanie uczestników z rolnictwem regionu, a w szczególności ze sposobami sprzedaży produktów rolnych. Projekt mógł zostać zrealizowany dzięki współfinansowaniu ze środków pomocy technicznej PROW 2014-2020 w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Na początku wyjazdu grupa odwiedziła gospodarstwo Spargelhof Frenken w miejscowości Meerbusch, prowadzone już od czterech pokoleń jako przedsiębiorstwo rodzinne. Gospodarstwo specjalizuje się od ponad 20 lat w produkcji szparagów oraz innych warzyw. Właściciele dostarczają produkty do sieci handlowych a ponadto prowadzą sprzedaż w niewielkim sklepiku. Dodatkowo w gospodarstwie organizowane są pokazy i imprezy tematyczne dla dzieci chcących poznać życie na wsi (począwszy od najmłodszych lat). Rodzice przyprowadzający dzieci na takie spotkania często stają się później klientami gospodarstwa. Dzięki uczestnictwu w projekcie “Trasa szparagowa Nadrenii Północnej - Westfalii” gospodarstwo korzysta ze wspólnego programu marketingowego (np. jednolite ulotki i plakaty). Według właścicieli gospodarstwa dużym problemem w Niemczech są nadal skomplikowane procedury związane ze sprzedażą bezpośrednią w szczególności jeżeli chodzi o rozliczenia podatkowe.
W kolejnym dniu uczestnicy mieli możliwość odwiedzenia Centrum Uprawy Doświadczalnej Warzyw i Owoców w Kolonii będącego projektem Izby Rolniczej Nadrenii Północnej - Westfalii. Podejmowane są tam badania dotyczące prowadzenia upraw przy wykorzystaniu ograniczonej ilości nawozów, pestycydów i wody, zarówno w szklarniach jak i w terenie. Centrum prowadzi działalność doradczą oraz szkoleniową w zawodach rolniczych. Oferuje także szeroki zakres analiz laboratoryjnych dla rolników.
Potrzeby rynku produktów ekologicznych w Niemczech są bardzo duże, o czym świadczą sukcesy kolejnego, odwiedzonego w czasie wyjazdu gospodarstwa należącego do rodziny Bursch. Gospodarstwo uprawia warzywa i owoce ekologiczne według standardów Stowarzyszenia Demeter (produkcja biodynamiczna). Wytworzone produkty są sprzedawane we własnym sklepie w Bornheim-Waldorf oraz na 17 własnych straganach w regionach Bonn, Kolonii i Leverkusen co jest ogromnym wyzwaniem logistycznym. W sklepie sprzedawane są również produkty ekologiczne pochodzące z innych gospodarstw i przetwórni. Jako uzupełnienie działalności przy gospodarstwie prowadzona jest kuchnia pokazowa i restauracja.
Na zakończenie wyjazdu grupa odwiedziła gospodarstwo ekologiczne Lammertzhof, w którym na powierzchni około 45 hektarów znaleźć można wiele różnych upraw rolniczych. Właściciele gospodarstwa wspierają bioróżnorodność, tak więc oprócz warzyw uprawiają tu ponad 160 wysokogatunkowych gatunków jabłoni, grusz, czereśni, śliw i orzechów włoskich. Prowadzony jest również chów drobiu i na niewielka skalę również owiec. Gospodarstwo posiada około 2000 stałych klientów, którym przygotowuje i dostarcza co tydzień paczki z produktami ekologicznymi o minimalnej wartości 15 euro. Zakupów można dokonać również w mieszczącym się w gospodarstwie sklepie. Właściciel gospodarstwa stosuje tradycyjne technologie uprawy oraz nieskomplikowane maszyny. Według jego słów zaawansowane technologie wdrażane w gospodarstwach przyczyniają się do uzależnienia rolników od koncernów, czego on sam chce uniknąć.
Wojciech Ślósarz