Jarmark Rzemiosła na Krakowskim Rynku
Jak co roku na Rynku w Krakowie w dniach 11-20 maja odbywa się Jarmark Rzemiosła. Turyści i mieszkańcy Krakowa mają okazję zobaczyć kilkadziesiąt stoisk z wyrobami rzemieślniczymi, na których prezentują się między innymi: rzeźbiarze, garncarze, ceramicy, malarze czy wytwórcy zabawek i biżuterii. Na Jarmarku swoje stoiska prezentują również cukiernicy, piekarze, producenci z wyrobami wędliniarskimi, a także z innymi regionalnymi potrawami pochodzącymi z Małopolski i innych regionów Polski. W czasie Jarmarku odbywają się warsztaty rękodzieła, warsztaty kowalstwa, w których turyści mogą brać udział.
W dniu 12 maja w wydarzeniu miała miejsce wystawa dotyczącą dziedzictwa kultury małopolskiej wsi, którą zorganizował Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach. Na wystawie prezentowali się twórcy ludowi, koła gospodyń wiejskich oraz producenci produktów tradycyjnych i regionalnych.
Przedstawiciele Stowarzyszenia Twórców Kultury Powiśla Dąbrowskiego przygotowali pokazy łyżkarstwa i tkactwa, które cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród turystów, którzy mogli być świadkami żywych lekcji rzemiosła. Zaprezentowali również ręcznie robioną biżuterię, piękne obrazy oraz barwne chodniki tkane.
Stoisko Koła Gospodyń Wiejskich Rodaki z Gminy Klucze mogło pochwalić się pięknymi ręcznie robionymi kwiatami z bibuły, ciekawymi malowanymi ozdobami w formie decupage, ale również smacznymi wypiekami domowymi, takimi jak pyszne ciasta i chleby dyniowe.
Z kolei Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Luborzyca prezentowały ręcznie robioną biżuterię, ponadto można było u nich zachwycić się smakiem pierogów z różnym nadzieniem, jak i łazankami, ciastami, babeczkami i innymi smakowitymi wyrobami.
Podczas trwania wystawy swoją ofertę zaprezentowała również zagroda edukacyjna „Wiśniowy Gaj” przynależąca do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. W ofercie przedstawiano szeroką tematykę edukacyjną skierowaną do dzieci i młodzieży małopolskich szkół. Można było również spróbować tradycyjnego produktu regionalnego, jakim jest „Suska Sechlońska”, posiadająca certyfikat unijny „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.
Na stoisku u Pana Bolesława Bobaka z Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego kupić można było tradycyjne sery górskie robione według tradycyjnych receptur.
Przedstawiciele z Tłoczni owoców „Pawłowski” zaprezentowali swoją bogatą ofertę naturalnych soków, które wytwarzają w tradycyjny sposób.
Z kolei u Pań z Koła Gospodyń Wiejskich Warkocz Tarłówny w Dębnie skosztować można było pysznych ciast i lokalnych specjałów.
Wszyscy z wyżej wymienionych wystawców zadbali o odpowiednie przygotowanie stoiska i godnie prezentowali się w tradycyjnych strojach regionalnych, budząc zainteresowanie mieszkańców i turystów przybyłych do Krakowa.
Ewelina Czarnik