Dziedzictwo kulinarne i przepisy kulinarne
-
Zasmakujmy w tradycjach wielkanocnych
Święta Zmartwychwstania Pańskiego zawsze były dla Polaków rodzinnymi świętami, które obchodzono niezwykle uroczyście, świątecznie i hucznie. Jako że Święta Wielkiej Nocy są świętami wesołymi oraz kończą Wielki Post, na stołach dominuje przepych. Można więc uznać, że są to święta również poświęcone jedzeniu. -
„Perłowa” retrospekcja
Od 20 lat ideą konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest identyfikacja najlepszych regionalnych produktów i potraw w każdym regionie Polski. Dlatego właśnie pierwszy etap konkursu ma miejsce w poszczególnych województwach, a po jego zakończeniu tego etapu odbywa się Wielki Finał. Tradycyjnie ma on miejsce w Poznaniu, W oczekiwaniu na... -
Kulinarne tradycje – śliwka sechlońska
Dużym uznaniem cieszy się wędzona tradycyjnie śliwka sechlońska. Nazwa tego produktu pochodzi od miejscowości Sechna położonej w gminie Laskowana, skąd wywodzi się lokalna tradycja wędzenia śliwek. -
Żur - wielkanocny specjał kulinarny
Wielkanocne tradycje kulinarne ściśle związane są z świątecznymi posiłkami. Wśród polskich tradycyjnych wielkanocnych dań gorących swój prym wiedzie żur, który zgodnie ze staropolską recepturą przygotowywany jest na żytnim zakwasie, z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonki, jajka i bukietu aromatycznych przypraw. -
Symbolika potraw wigilijnych
Przed nami Święta Bożego Narodzenia. Magia świąt daje odczuć się już dzięki rodzinnej atmosferze panującej podczas przygotowywania świątecznych potraw. Polska obfituje w przeróżne kulinarne tradycje wigilijne i świąteczne, bo to w końcu najbardziej uroczysty wieczór w całym roku. -
Staropolska Wielkanoc - świętujmy na słodko!
Wielkanoc należy do najstarszych i najważniejszych świąt chrześcijańskich. W dawnej Polsce uważało się, że było to również największe święto kulinarne. -
Ciasteczkowy zawrót głowy
Święta Bożego Narodzenia już niebawem, więc planujemy, co przygotujemy na ten wyjątkowy czas. -
Funkcjonowanie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego została utworzona, aby wspierać rozwój i promocję rynku żywności naturalnej, opartej o lokalne lub regionalne zasoby surowców. -
Staropolskie smaki
W luksusowych restauracjach i hotelach zaczynają się pojawiać potrawy z bażantów, kapłonów czy pulard znane na ziemiach polskich od stuleci. Wcześniej z uwagi na koszty hodowli w ostatnim czasie trudno było znaleźć lokal w którym podawano takie potrawy. -
Potrawy z mięsa króliczego
Mięso królicze zaliczane jest do mięs białych, delikatnych, soczystych i lekkostrawnych. Konsystencja mięsa jest drobnoziarnista o dużej zawartości białka powyżej 20%, a małej zawartości tłuszczu 3-5%. Mięso jest łatwo przyswajalne przez organizm i wykorzystywane w około 90%.