Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Innowacyjne rozwiązania technologiczne i organizacyjne w rolnictwie ekologicznym w świetle najnowszych badań naukowych

Konferencja „Innowacyjne rozwiązania technologiczne i organizacyjne w rolnictwie ekologicznym w świetle najnowszych badań naukowych”, będąca tegorocznym podsumowaniem badań naukowych, odbyła się w Warszawie w dniach 27-28 listopada 2019 r. W szkoleniu uczestniczyli pracownicy CDR Radom, przedstawiciele MRiRW, naukowcy oraz doradcy z wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego reprezentowali: Marta Legut PZDR Olkusz i Mirosława Rogacz z MODR z s. w Karniowicach, Działu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska.  

Spotkanie rozpoczął Dyrektor CDR O/Radom Henryk Skórnicki, następnie głos zabrała zaproszona przedstawicielka DG AGRI Pani Daria Iwaniuk, która przedstawiła założenia przyszłej wspólnej polityki rolnej UE i działania związane z rolnictwem ekologicznym. Poinformowała, iż w przyszłej siedmiolatce znajdzie się znacznie więcej funduszy na prace badawcze dotyczące szeroko pojmowanej ekologii i ochrony klimatu w ramach programu Horyzont 2020.

Następnie Dyrektor Wydziału Promocji i Jakości Żywności Michał Rzytki zakomunikował o planowanej zmianie w przyznawaniu grantów MRiRW na badania ekologiczne. W miejsce dotychczasowych wniosków jednorocznych od następnego okresu przydzielane będą granty cztero- (pięcio-) letnie. Ograniczy to jednak liczbę tematów i spowoduje większy zakres tematyczny  badania, które będą zblokowane np. w grancie produkcja roślinna, zwierzęca czy przetwórstwo.

Kolejnymi prelegentami byli naukowcy, którzy omawiali wyniki 19 prowadzonych w 2019 roku badań i doświadczeń.

Siedmioro prelegentów omawiało tematykę szeroko pojętej produkcji roślinnej: doboru odmian do produkcji ekologicznej, dobre praktyki w zmianowaniu i technologii produkcji, bilansowanie składników nawozowych.

Cztery prezentacje zostały poświęcone ochronie roślin: metodom sygnalizacji agrofagów oraz naturalnym substancjom wspomagającym ochronę roślin w rolnictwie ekologicznym.

Troje prelegentów omówiło tematykę analizy rynku produktów ekologicznych w Polsce i UE a także elementy marketingu produktów ekologicznych.

Dwoje prelegentów przedstawiło prace nad przetwórstwem surowców ekologicznych: produkcji pasz ekologicznych i ograniczeniu występowania w nich GMO oraz innowacyjne produkty - soki przecierowe z rokitnika i aronii.

 

Szczegółowe wyniki prowadzonych badań i doświadczeń znajdują się na stronach internetowych wykonawców badań:

 

Podmiot wykonujący badania - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Warzywnictwo, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.

http://krwil.pl/download/reports/Warzywnictwo_ekologiczne_w_tym_uprawa_ziol_SGGW_2019.pdf

 

Podmiot wykonujący badania - Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie

Badania nad optymalizacją i rozwojem innowacyjnych rozwiązań przetwórstwa ekologicznego w zakresie metod, sposobów i rozwiązań obniżania poziomu substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie lub GMO, mogących powstawać w czasie przygotowania lub przechowywania żywności i pasz.

http://www.wet.uwm.edu.pl/media/upload/articlefiles/19/Obremski/sprawozdanie-z-realizacji-projektu-mrirw-w-2019-r_panelminified.pdf

 

Podmiot wykonujący badania - Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

Marketing, promocja oraz analiza rynku. Opracowanie rozwiązań w zakresie efektywnych metod wsparcia w rolnictwie ekologicznym, w tym dotychczasowych rozwiązań w Polsce. Instrumenty efektywnego wsparcia instytucjonalnego, prawnego i finansowego na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego, w szczególności na rzecz grup i organizacji producentów ekologicznej żywności - międzynarodowa analiza porównawcza krajowych systemów wsparcia rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego oraz stworzenie benchmarku dla rozwiązań polskich.

http://admin.www.irwirpan.waw.pl/dir_upload/site/files/Malgosia/Raport_Stymulowanie_eko.pdf

 

Podmiot wykonujący badania - Instytut Ogrodnictwa

Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania nad innowacyjnymi metodami ochrony upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem upraw jagodowych.

http://www.inhort.pl/files/projekty_MRiRW/2019/rolnictwo_ekologiczne/Tartanus_EKOLOGIA_2019.pdf

 

Podmiot wykonujący badania -  Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. (Badania nad poprawą jakości plonu współczesnych i dawnych odmian pszenicy jarej, ich przydatnością dla przemysłu piekarskiego i makaronowego oraz potencjałem zdrowotnym).

http://iung.pl/images/pdf/Sprawozdania/Sprawozd_IUNG_Feledyn-Szewczyk_2019.pdf

 

Podmiot wykonujący badania - Instytut Ochrony Roślin

Uprawy polowe metodami ekologicznymi: optymalizacja sposobów zaprawiania materiału siewnego i nasadzeniowego stosowanego w rolnictwie ekologicznym. Badania  nad wykorzystaniem wybranych substancji do zaprawiania nasion pszenicy jarej w kierunku ograniczenia chorób grzybowych

https://www.ior.poznan.pl/plik,3755,sprawozdanie-uprawy-polowe-metodami-ekologicznymi-2019-pdf.pdf

 

Podmiot wykonujący badania - Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. (Badania nad przydatnością odmian zbóż jarych do uprawy w rolnictwie ekologicznym w ramach Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego – EDO dla zbóż jarych).

http://iung.pl/images/pdf/Sprawozdania/Sprawozd_IUNG_EDO_Feledyn-Szewczyk_2019.pdf

 

Podmiot wykonujący badania - Instytut Ogrodnictwa

Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. Wykorzystanie wyciągów roślinnych i preparatów do ograniczania szkodliwości najgroźniejszych patogenów w ekologicznej uprawie pomidora szklarniowego.

http://www.inhort.pl/files/projekty_MRiRW/2019/rolnictwo_ekologiczne/M.Ptaszek_EKOLOGIA_2019.pdf

 

Podmiot wykonujący badania - Instytut Ogrodnictwa

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: innowacyjne rozwiązania w zakresie wykorzystania warzyw i owoców. Poprawa jakości i konkurencyjności mikroprzetwórni wytwarzających ekologiczne przetwory.

http://www.inhort.pl/files/projekty_MRiRW/2019/rolnictwo_ekologiczne/M.Mieszczakowska-Frac_EKOLOGIA_2019.pdf

Mirosława Rogacz