Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Close GDPR info
Menu główne

Zakwaszanie gnojowicy

Nadmierna emisja azotu jest poważnym problemem w Regionie Morza Bałtyckiego. Odchody zwierzęce są głównym źródłem emisji azotu w tym Regionie. Amoniak z nawozów pochodzenia zwierzęcego wraz z opadami atmosferycznymi spływa do Bałtyku powodując jego eutrofizację. Naprzeciw temu problemowi wychodzi Projekt „Baltic Slurry Acidification” w ramach Programu „Interreg Baltic Sea Region”. Projekt ten promuje m.in. zakwaszanie gnojowicy. Zakwaszanie gnojowicy to proces polegający na dodawaniu do niej  stężonego kwasu siarkowego (96% H2SO4). Proces ten prowadzi do redukcji utleniania amoniaku, a przez to zmniejszenie strat azotu.

Zakwaszanie gnojowicy wpływa pozytywnie na ograniczenie strat azotu, poprzez zwiększenie zawartości jonu amonowego dostępnego dla roślin. W wyniku reakcji zachodzącej podczas dodawania kwasu do gnojowicy azot zostaje zatrzymany tworząc siarczan amonu:

 

2NH3 + H2SO4 → (NH4)2SO4

(NH4)2SO4 ↔ 2NH4+ + SO42-

 

Prekursorem w stosowaniu tej technologii jest Dania, gdzie obecnie jest zakwaszane około 20% gnojowicy. W Polsce metoda ta nie została jeszcze rozpowszechniona. Badania nad technologią zakwaszania gnojowicy prowadzi Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach.

Istnieją trzy techniki zakwaszania gnojowicy:

- w budynku (pH obniżone do wartości 5,5),

- w zewnętrznym zbiorniku (pH 6,0),

- na polu (pH 6,4).

Instytut Technologiczno-Przyrodniczy promuje zakwaszanie gnojowicy w zbiornikach. Kwas jest dostarczany cysternami przez wyspecjalizowane firmy. Na 1 tonę gnojowicy potrzebne jest około 5 litrów stężonego kwasu siarkowego. Urządzenie do zakwaszania jest zawieszone na ciągniku i ma postać mieszadła z dyszami, do których podawany jest pod ciśnieniem kwas siarkowy z cystern. W przedniej części ciągnika znajduje się zbiornik z wodą służący zapewnieniu bezpieczeństwa pracy. Proces polega na powolnym podawaniu i intensywnym mieszaniu kwasu z gnojowicą. Cała objętość powinna być dobrze ujednorodniona i mieć rządne pH. ITP zaleca do aplikacji zakwaszonej gnojowicy stosowanie wozu asenizacyjnego wyposażonego w węże wleczone.

Zakwaszanie gnojowicy niesie z sobą wiele korzyści. Poza zmniejszeniem emisji amoniaku  zaletą tej metody są lepsze właściwości nawozowe zakwaszonej gnojowicy, co wpływa na zwiększenie plonu roślin. Korzyścią płynącą z zakwaszania gnojowicy jest zmniejszenie jej odorowości. Obniżenie pH powoduje, że gnojowica staje się niemal bezwonna. Stosowanie zakwaszonej gnojowicy zwiększa  zawartość siarki w glebie, która jest stymulatorem wzrostu roślin.

W dniach 11.09-13.09.2018 w Instytucie Technologiczno- Przyrodniczym w Falentach odbyło się spotkanie z cyklu „Nauka Doradztwu Rolniczemu”, gdzie jednym z  poruszanych tematów było zagadnienie zakwaszania gnojowicy. Film dotyczący zakwaszania gnojowicy przygotowany przez ITP można znaleźć w serwisie youtube.com pod tytułem „Technologie zakwaszania gnojowicy”

Źródło: Programu „Interreg Baltic Sea Region”, materiały informacyjne Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego w Falentach, cdr.pl, topagrar.pl

Agnieszka Tomczyk, dn. 20.09.2018 r.