Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Close GDPR info
Menu główne

Technologie ekologicznej uprawy rolniczej

Dziurawiec zwyczajny w uprawach ekologicznych

Dziurawiec zwyczajny jest to wieloletnia roślina zielarska należąca do rodziny dziurawcowatych (Hypericaceae), która jest uprawiana na całym świecie. Dawniej wierzono, że można produkować z niego talizmany chroniące przed czarami i złem. Najcenniejsze są liście i złotożółte kwiaty dziurawca - to w nich właśnie koncentrują się lecznicze substancje. Jak niesie legenda, najlepiej zbioru dokonywać w nocświętojańską (24 czerwca), ponoć wtedy właśnie moc dziurawca jest największa (z tego powodu zwie się go często zielem świętojańskim lub zielem św. Jana).

Ochrona upraw w gospodarstwie ekologicznym

Rolnictwo ekologiczne, jako system gospodarowania bazujący na naturalnych środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego w założeniu wyklucza stosowanie jakichkolwiek środków chemicznych w tym szczególnie syntetycznych środków ochrony roślin. Jest to zasada, którą musi zaakceptować i stosować każdy rolnik przestawiający produkcję w swoim gospodarstwie na metody ekologiczne.

Biologiczne metody ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym

Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych metodach produkcji z pominięciem chemicznych środków ochrony roślin. Jednak nawet stosując odpowiednie stanowisko dla roślin, prawidłowy płodozmian i dobór odmian odpornych zdarza się sytuacja, że trzeba zastosować biologiczne metody ochrony roślin w celu ograniczenia występowania organizmów szkodliwych.

Uprawa soi metodami ekologicznymi

Soja jest jedną z podstawowych roślin uprawnych w świecie, a jej znaczenie gospodarcze jest trudne do przecenienia. Uprawa tego gatunku metodami ekologicznymi w Polsce jest w mało znana i w niedostatecznym stopniu rozpowszechniona . Aby wyjść naprzeciw  zapotrzebowaniu rynku i oczekiwaniom producentów Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin-Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie na zlecenie MRiRW  przeprowadził  badania naukowe oceniające przydatność odmian soi do uprawy w warunkach glebowo-klimatycznych naszego kraju.

Stonka ziemniaczana - główny szkodnik ziemniaka w uprawach ekologicznych

Stonka ziemniaczana do Polski trafiła z żywnością niemiecką pod koniec drugiej wojny światowej, kiedy wojna już się kończyła, stonkę ziemniaczaną zauważono także w Danii, Wielkiej Brytanii, Finlandii, Norwegii oraz Szwecji. Jednak z uwagi na niskie temperatury, szkodnik ten nie przebywał tam długo. Ze względu na pochodzenie w niektórych krajach stonkę nazywa się „żukiem z Kolorado”. Stonka ziemniaczana świetnie zaaklimatyzowała się w całej Europie, gdzie pożywienia ma zawsze pod dostatkiem.

Dlaczego powinniśmy troszczyć się o glebę?

Gleba to powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej. Jest wytworem złożonego procesu, na który składają się oddziaływania klimatu, skały macierzystej, a przede wszystkim organizmów roślinnych i zwierzęcych. Proces  jej tworzenia jest bardzo powolny – wytworzenie 3-4 cm gleby trwa od 200–1000 lat.

Jak poprawić żyzność gleby?

Publikacja "Jak poprawić żyzność gleby?" do pobrania

Szkodniki upraw rolniczych oraz określenie progów ekonomicznej szkodliwości

Zwalczanie szkodników zbóż w ostatnich latach nabrało większego  znaczenia. Spowodowane to jest coraz wyższymi stratami  wyrządzanymi przez szkodniki oraz ich rolą w roz­przestrzenianiu się chorób, obniżaniu plonów, a tym samym zmniejszeniu opłacalności uprawy zbóż. Szczególnie dobre warunki rozwoju stwarzają owadom wszelkie monokultury roślinne, którymi także są uprawy rolnicze, prowadzone na dużych obszarach. W takich warunkach może do­chodzić do gradacji, czyli do masowego występo­wania poszczególnych gatunków szkodników.

Niechemiczne metody ograniczania najgroźniejszych chorób zbóż

Zboża, są narażone na wiele chorób, które zdecydowanie obniżają plon i jego jakość. Straty w plonach zależą od rodzaju choroby jej nasilenia, a nasilenie związane jest głównie z warunkami atmosferycznymi. Choroby pojawiają się w różnych okresach rozwoju, a nawet w okresie spoczynku wegetacyjnego. Znaczenie chorób w uprawie zbóż jarych i ozimych jest różne. Jest to związane z wpływem długości czasu, jaki jest potrzebny do infekcji przez choroby, żeby mogły się rozwijać w takiej ilości, która stanowi zagrożenie.

Mikroorganizmy glebowe gwarancją wyższych plonów

Masowe stosowanie nawozów mineralnych i środków ochrony roślin przyczynia  się nie tylko do wzrostu plonów, ale także negatywnie wpływa na środowisko. Następuje „wyjaławianie” gleby, z pożytecznych drobnoustrojów, co powoduje spadek żyzności gleby. Dlatego rolnicy powinni o glebę bardziej dbać i przeciwdziałać pogarszaniu się jej żyzności, bo jest ona warsztatem ich pracy. W dużym stopniu determinuje wielkość i jakość plonów, przez co wpływa na efekt ekonomiczny produkcji.

Strony