Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Close GDPR info
Menu główne

Technologie ekologicznej produkcji zwierzęcej

Żywienie krów mlecznych w gospodarstwach ekologicznych

Jednym z kierunków rolnictwa ekologicznego jest chów bydła, który - w zależności od ukierunkowania hodowli - może być mięsny, mleczny lub mieszany. Do ras mlecznych utrzymywanych metodami ekologicznymi w Polsce można zaliczyć: czarno-białą, czerwono-białą, simentalską i polską czerwoną, polecane są również rasy Jersey, Montbeliarde.

Produkcja jaj w gospodarstwach ekologicznych

Jajko jest cudem natury. Pod jego skorupką znajdują się niezbędne substancje do powstania życia. To kolebka i spiżarka dla pisklaka. Zawiera dużo białka, cenne witaminy A, D, E, K, B12, luteinę, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, żelazo, cynk, fosfor, chrom i potas. Jaja to jedne z najbardziej  bogatych i wszechstronnych pokarmów jakie zna człowiek. Jajko doczekało się nawet pomników. Są takie pomniki w mieście Sant Antoni de Portmany w Hiszpanii czy w Ogrodzie Królowej w Londynie.