Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Nasze zdrowie

Burak ćwikłowy - zdrowe warzywo na cały rok

Często na naszych stołach  pojawia się burak ćwikłowy. Dzięki łatwej uprawie, wysokiej  wartości odżywczej, smaku, stał się najpopularniejszym warzywem spożywczym w ciągu całego roku. Burak ćwikłowy to roślina klimatu umiarkowanego. Dobrze rośnie w warunkach naszego kraju. Burak ćwikłowy ma właściwości lecznicze. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce.

Czarny bez - roślina dobra na wszystko

Koniec maja i początek czerwca to czas, kiedy w powietrzu unosi się słodki zapach białych kwiatów bzu czarnego (Sambucus nigra) porastającego parki, podwórka, sady, miedze i obrzeża dróg. Jest to roślina bardzo łatwo rozmnażająca się, dlatego w obejściu nie jest dobrze  pozwolić mu się rozrastać bez kontroli.

Jedźmy więcej kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest smaczna, tania i przede wszystkim zdrowa. Zatem ze wszechmiar zasługuje na rozgłos i promowanie, tymczasem kojarzymy ją najczęściej z jedną z potraw bożonarodzeniowych i z… karmą dla kanarków.

Czosnek niedźwiedzi - zdrowotnie i kulinarnie

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) – gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Rośnie dziko na terenie Europy oraz w Turcji i na Kaukazie, jest też uprawiany w innych regionach. W Polsce występuje na całym terenie, głównie jednak w Sudetach, Karpatach, na Pogórzu i na przyległym obszarze (Kotlina Sandomierska i wyżyny), gdzie jest dość pospolity.

Cenne właściwości młodego zielonego jęczmienia

W ostatnim czasie słyszy się o niezwykłym działaniu młodego zielonego jęczmienia. Dzięki dużej zawartości błonnika jest traktowany jako suplement diety dla osób odchudzających się. Jego sproszkowana postać to nic innego, jak sok otrzymany za pomocą wyciskania i wirowania w odpowiedniej temperaturze. Ta metoda pozwala na zachowanie dużej ilości składników odżywczych.

Gotuj z głową

Większość produktów spożywczych przed konsumpcją jest poddawana różnym zabiegom, które prowadzą do zwiększenia strawności produktów, pozbawiania ich drobnoustrojów i substancji zbędnych oraz nadania pożądanego smaku, wyglądu i konsystencji.

Kilka rad dotyczących ziół

Kilka dobrych rad w przygotowaniu pełnowartościowych ziół i przypraw.

Czy grillowanie jest zdrowe?

Potrawy z grilla cieszą się w Polsce dużą popularnością. Są aromatyczne i smaczne a gotowanie w ogrodzie jest dużo przyjemniejsze niż stanie nad garnkami w kuchni. Ale wraz z rozpowszechnieniem tego sposobu przygotowania potraw (grill pojawił się w Polsce 10 lat temu) rozgorzała dyskusja, czy potrawy z grilla są zdrowe, czy też nie.

Zacznij dzień od śniadania

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Od niego zależy nasza dobra forma w ciągu następnych kilku godzin. Przyzwyczailiśmy się jadać obfite sycące kolacje, nigdy nie zapominamy o obiedzie, ale wiele z nas wychodzi z domu bez posiłku. Rezygnowanie ze śniadania nie jest jednak korzystne dla naszego zdrowia. Warto pamiętać o starym porzekadle, które mówi, że należy jeść królewskie śniadanie, książęcy obiad i kolację biedaków.

Magiczna siła ziół

Obecnie zioła znajdują szerokie zastosowanie w leczeniu i kosmetyce. Zbiorowi i stosowaniu ziół przypisywano magiczne działanie. Zioła zbierane o określonych porach roku i dnia  mają większe nasilenie pożądanych składników, również sposób przechowywania ziół i receptura sporządzania z nich naparów  ma szczególne znaczenie przy zachowaniu ich właściwości leczniczych.

Strony