Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Close GDPR info
Menu główne

Nasze zdrowie

Zdrowa żywność i probiotyki

Do wytworzenia żywności prozdrowotnej w bardzo dużym stopniu przyczyniają się rozmaite drobnoustroje, a szczególnie bakterie kwasu mlekowego. Oprócz bakterii kwasu mlekowego są to również bakterie fermentujące, a zwłaszcza drożdże oraz niektóre inne. Wszystkie bakterie, które korzystnie wpływają na zdrowotność środków żywności nazywamy drobnoustrojami probiotycznymi, a wytwarzane przy ich udziale środki żywności nazywa się probiotykami. Probiotykami są więc: kwaśne mleko, kefir, jogurt, śmietana, maślanka, fermentowane sery, kiszona kapusta, kiszone ogórki, pieczywo sporządzone na zakwasie, a także wino i piwo. Wszystkie wymienione probiotyki powinny być uwzględnione w żywieniu człowieka w odpowiednich ilościach, proporcjach oraz terminach.

Dwadzieścia jeden przypraw na lepsze trawienie

Lista ziół, które działają leczniczo i ułatwiają pracę żołądka, jest dość długa. Zawierają one także witaminy i minerały, a więc dobrze wpływają na ogólną kondycję naszego organizmu. Dodatkami wspomagającymi trawienie przyprawiać możemy praktycznie wszystko – od ciastek i napojów, po mięsne pieczenie i makarony z zawiesistymi sosami. Wiele ziół, takich jak np. koper, miętę czy bazylię, można z powodzeniem hodować na domowym parapecie, by stale mieć dostęp do świeżych roślin. Mają one więcej witamin i mikroelementów niż suszone.

Orzechy w naszym menu

Orzechy są bogatym źródłem witaminy E, która działa jako ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Zawierają najwięcej tłuszczów ze wszystkich nieprzetworzonych produktów – większość z nich w formie niezbędnych kwasów tłuszczowych.  Oprócz cennych tłuszczy znajdziemy w nich białko, błonnik, witaminy z grupy B, a także wiele składników mineralnych. Substancje te jako składnik zbilansowanej diety zmniejszają ryzyko chorób serca, działają antynowotworowo, regulują profil lipidowy oraz poziom cukru we krwi, wpływają też zbawiennie na kondycje skóry, wkład nerwowy, w tym pracę mózgu.

Ocet jabłkowy to zdrowie

Zbyt mało jeszcze wiemy o żywności funkcjonalnej, której znaczenie będzie rosnąć w  związku z pogarszającą się jakością naszego pożywienia. Według Wikipediiżywność funkcjonalna to żywność, której poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się psychologiczny lub fizjologiczny wpływ na ludzki organizm. Nazywana jest również żywnością probiotyczną.

Burak ćwikłowy - zdrowe warzywo na cały rok

Często na naszych stołach  pojawia się burak ćwikłowy. Dzięki łatwej uprawie, wysokiej  wartości odżywczej, smaku, stał się najpopularniejszym warzywem spożywczym w ciągu całego roku. Burak ćwikłowy to roślina klimatu umiarkowanego. Dobrze rośnie w warunkach naszego kraju. Burak ćwikłowy ma właściwości lecznicze. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce.

Czarny bez - roślina dobra na wszystko

Koniec maja i początek czerwca to czas, kiedy w powietrzu unosi się słodki zapach białych kwiatów bzu czarnego (Sambucus nigra) porastającego parki, podwórka, sady, miedze i obrzeża dróg. Jest to roślina bardzo łatwo rozmnażająca się, dlatego w obejściu nie jest dobrze  pozwolić mu się rozrastać bez kontroli.

Jedźmy więcej kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest smaczna, tania i przede wszystkim zdrowa. Zatem ze wszechmiar zasługuje na rozgłos i promowanie, tymczasem kojarzymy ją najczęściej z jedną z potraw bożonarodzeniowych i z… karmą dla kanarków.

Czosnek niedźwiedzi - zdrowotnie i kulinarnie

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) – gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Rośnie dziko na terenie Europy oraz w Turcji i na Kaukazie, jest też uprawiany w innych regionach. W Polsce występuje na całym terenie, głównie jednak w Sudetach, Karpatach, na Pogórzu i na przyległym obszarze (Kotlina Sandomierska i wyżyny), gdzie jest dość pospolity.

Cenne właściwości młodego zielonego jęczmienia

W ostatnim czasie słyszy się o niezwykłym działaniu młodego zielonego jęczmienia. Dzięki dużej zawartości błonnika jest traktowany jako suplement diety dla osób odchudzających się. Jego sproszkowana postać to nic innego, jak sok otrzymany za pomocą wyciskania i wirowania w odpowiedniej temperaturze. Ta metoda pozwala na zachowanie dużej ilości składników odżywczych.

Gotuj z głową

Większość produktów spożywczych przed konsumpcją jest poddawana różnym zabiegom, które prowadzą do zwiększenia strawności produktów, pozbawiania ich drobnoustrojów i substancji zbędnych oraz nadania pożądanego smaku, wyglądu i konsystencji.

Strony