Wydarzenia

Image descriptionOgłoszenie wyników wojewódzkiej edycji konkursu AGROLIGA 2017


Województwo Małopolskie, w tym roku w Krajowym Finale Konkursu  Agroliga 2017 reprezentować będą Mistrzowie Małopolski:

 

W kategorii „ROLNIK":


Pan Janusz Zalarski - gospodarstwo Rolne w Nowej Wsi Szlacheckiej, powiat krakowski

Pan Janusz Zalarski prowadzi ponad 30 hektarowe gospodarstwo, w którym głównymi kierunkami produkcji jest uprawa kukurydzy, pszenicy i pszenżyta, jako baza paszowa dla produkcji tuczników w cyklu otwartym.
W skali roku produkcja tuczników jest na poziomie ok. 600-700 tuczników.
Gospodarstwo posiada pełne wyposażenie maszynowe dla produkcji roślinnej i nowoczesną tuczarnię, spełniającą wszelkie wymogi dobrostanu zwierząt.
Produkcja trzody chlewnej w gospodarstwie Pana Zalarskiego, to także podstawowa baza surowcowa dla prowadzonej przez małżonkę Panią Marzenę Zalarską Przetwórnię Mięsa „PŁATEK”.


W kategorii „FIRMA”:


Piekarnia „ZŁOTY KŁOS” Sp. J. w Dobczycach, powiat myślenicki


Piekarnia „Złoty Kłos” to firma rodzinna powstała w Dobczycach w 1989 roku.
Smaczne wyroby powstają  dzięki autentycznej pasji tworzenia i rzetelnemu podejściu do fachu piekarskiego i cukierniczego całego zespołu wykwalifikowanych pracowników. Pieczywo jest wytwarzane na naturalnych zakwasach, według własnych receptur i technologii, opartych na wielowiekowych tradycjach polskiego piekarnictwa i cukiernictwa.
Używane do produkcji surowce są starannie dobierane i selekcjonowane.
W 2015 roku oddano do użytku nowy budynek produkcyjny o powierzchni 2000 m2. Wyposażony jest w 10 pieców piekarniczych oraz nowoczesne linie do produkcji chleba, bułek, drożdżówek i croissantów.


Komisja Konkursowa Wojewódzkiej Edycji Konkursu Agroliga 2017 przyznała także Tytuły Wicemistrzowskie, w dwóch regulaminowych kategoriach:

Wicemistrzowie w kategorii „ROLNIK”:

1. Gospodarstwo Sadownicze Pana Tadeusza Jarka z Zagorzyna, powiat nowosądecki

Pan Tadeusz Jarek prowadzi gospodarstwo sadownicze o powierzchni 10 hektarów. Głównie uprawiane są jabłonie, a tylko około  30 arów sad gruszowy.
Wydajność sadu jabłoniowego to 50 ton owoców z hektara.
Budynek przechowalni, o powierzchni 660 m2 wyposażony jest w sortownię, pakowalnię i cztery komory chłodnicze.
Gospodarstwo posiada pełne zaplecze maszynowe dostosowane do produkcji sadowniczej.
 
2. Gospodarstwo Hodowlane bydła mlecznego rasy polska czerwono-biała Pana Jana Semanickiego z Gładyszowa, powiat gorlicki


Głównym kierunkiem produkcji w gospodarstwie jest ekologiczna hodowla i chów bydła mlecznego rasy polskiej czerwono-białej, wpisanej do zasobów genetycznych zwierząt. Gospodarstwo użytkuje łącznie 30,6 hektara, które stanowią bazę paszową dla zwierząt.
Produkcja ekologicznego mleka jest na poziomie 60 tysięcy litrów oraz około 2 tysięcy kg wołowiny ekologicznej.
Pan Jan Semanicki jest beneficjentem programów PROW 2007-2013 oraz 2014-2020, z zakresu modernizacji gospodarstw rolnych.
 
3. Gospodarstwo Hodowlane bydła mlecznego rasy polska czerwona Pani Marii Myrda z Załucznego, owiat nowotarski


W malowniczej miejscowości Załuczne, z Tatrami w tle, Pani Maria Myrda prowadzi gospodarstwo rolne  o profilu hodowlanym bydła mlecznego rasy polska czerwona. Bydło rasy zachowawczej objęte jest kontrolą użytkowości mlecznej.
W gospodarstwie są 22 krowy mleczne, 13 sztuk młodzieży. Roczna wydajność mleka to około 90 tysięcy litrów. Część młodzieży przeznaczona jest na sprzedaż, w tym 10-12 sztuk cieląt oraz 5-6 sztuk jałówek z rodowodami, pozostałe przeznaczone są na remont własnego stada.


Wicemistrz w kategorii „FIRMA”:

1. Tłocznia Owoców „PAWŁOWSKI” ze Żbikowi, powiat nowosądecki


Właścicielami gospodarstwa, w którym rosną owoce dziś wykorzystywane do produkcji soków, od wielu pokoleń byli przodkowie obecnego gospodarza Pana Antoniego Marcina Pawłowskiego. Przekształcenie gospodarstwa w sad, w którym przeważa obecnie jabłoń, nastąpiło w roku 1996.
Firma Tłocznia Owoców Pawłowski powstała w 2013 roku. Tym samym firma podtrzymuje dziś tradycje rodzinne małżonki Pana Antoniego, Pani Ilony.
W gospodarstwie Jej rodziny, głównym kierunkiem upraw była produkcja sadownicza, a soki i przetwory owocowe od zawsze były wytwarzane, choć nie na tak dużą skalę, na jaką pozwala dzisiaj własna firma.
Bazując na własnej produkcji sadowniczej i warzywniczej właściciele stworzyli szeroki asortyment, tradycyjnie wytwarzanych soków, bez dodatków chemicznych, w oparciu o stare receptury i przepisy.

Ze zwycięzcami Wojewódzkiej Edycji Konkursu „AGROLIGA 2017”, spotkamy się na uroczystym podsumowaniu konkursu, które odbędzie się w sobotę 9 września, w Nawojowej, podczas iędzynarodowej Wystawy „AGROPROMOCJA”.

Serdecznie zapraszam laureatów wraz z rodzinami na pełną atrakcji Wystawę do Nawojowej.

Opracowanie: Krystyna Maliszewska - Przewodnicząca Komisji Konkursowej



| Opracowane przez Admin |