Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Zagospodarowanie odpadów w Polsce, część 1

Wstęp

Każdy z nas produkuje około 280 kg śmieci rocznie. Szacuje się, że zaledwie 26% z nich trafia do recyklingu. To dużo, czy mało? Jaki mamy realny wpływ na to, żeby tę liczbę zwiększyć? I czy w ogóle warto przejmować się czymś, co leży już w koszu? Powinniśmy brać przykład z innych „bardziej cywilizowanych” krajów, które już dawno poradziły sobie z problemem śmieci.

 

Z jakimi słowami kojarzymy zagospodarowanie odpadów?

Najczęściej będzie to recykling i segregacja. Recykling to system czynności i procesów, zmierzający do odzyskania, i ponownego wykorzystania odpadów komunalnych. Wskaźniki poziomu recyklingu mogą znacząco wzrastać, jeżeli udoskonalimy system segregacji (selekcji) odpadów, a następnie ich przetwórstwo na nowe produkty. Posegregowane odpady, stają się surowcami w procesie recyklingu, w którym odzyskuje się możliwie wielokrotnie cechy produktu finalnego przerabiając go ponownie po każdym kolejnym wykorzystaniu, do momentu aż straci swoją przydatność. Materiał, który po przetworzeniu można wykorzystać ponownie, słusznie nazywany jest surowcem wtórnym. Większość towarów, które kupujemy w sklepach, jest wykonana z plastiku, szkła, papieru oraz aluminium i innych metali. Są to materiały, które możemy ponownie wykorzystać. Posegregowane odpady przestają być „śmieciami” – stają się wartościowym surowcem zamiast trafić na wysypisko. Celem recyklingu jest też oszczędność energii oraz ochrona surowców naturalnych (np. drewna do produkcji papieru, tektury), czy nieodnawialnych surowców kopalnych (rudy metali, węgla czy ropy naftowej). Surowce wtórne przetwarza się po to, by ograniczyć wykorzystanie wymienionych, nieodnawialnych surowców, gdyż ich zasoby ziemskie gwałtownie maleją. Segregacja i recykling powinny się odbywać przy jak najmniejszym wkładzie energii (w transporcie, przechowywaniu, przetwórstwie i dystrybucji).

 

Należy pamiętać, że recykling w pewnym sensie jest ostatecznością – ma służyć jak najlepszemu wykorzystaniu już powstałych odpadów, np. jako opakowań towarów. Oznacza to, że jest jeszcze coś bardziej pożytecznego niż wyrzucenie „śmiecia” do odpowiedniego kontenera. Chodzi mianowicie o zapobieganie powstawaniu odpadów, bo już przed wyjściem z domu po zakupy i w czasie zakupów mamy wpływ na to, czy i ile tych odpadów wygenerujemy.

Zapamiętajmy zasadę 3R i znaczenie tych słów:

- Reduce (redukuj zakupy), ograniczaj ilość odpadów np. pakując produkty we własne torby z trwałej tkaniny, a suszarkę do włosów można naprawić zamiast kupować nową,

- Reuse (używaj ponownie), np. torby foliowe po zakupionych produktach, pojemniki, butelki i słoiki, skrzynki kartonowe i drewniane, worki jutowe, powinny być wielokrotnie używane zamiast kupować nowe,

- Recykle (oddaj do recyklingu-przetworzenia), np. produkty całkowicie zużyte czy opakowania całkowicie nieprzydatne, stają się dopiero teraz odpadami. Jeżeli będziemy je w domu odpowiednio segregować, to w procesie recyklingu z tych surowców powstaną znów nowe produkty. Kolejność czasowników użytych w powyższej „zasadzie 3R” nie jest przypadkowa. Bowiem największe korzyści dla środowiska niesie ograniczanie nadmiernej konsumpcji (manii zakupów) oraz wielokrotne użycie – czyli jak najpóźniejsze uznanie danego produktu za odpad. Podstawą udanego recyklingu odpadów jest dokładna ich segregacja najlepiej u źródła, czyli w każdym domu, mieszkaniu, w zakładzie. Mokre czy zagniłe i zanieczyszczone żywnością odpady generalnie nie nadają sie do recyklingu, należy je wkładać do worków i pojemników na  tzw. odpady zmieszane.

[Źródło: opracowanie własne na podstawie pliku https://pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_3R#/media/File:Waste_ hierarchy.svg]

Zasada 3 R w praktyce:

– kupuj tylko niezbędne produkty (zepsuta żywność to bardzo uciążliwy odpad);

– unikaj produktów nadmiernie opakowanych;

– wybieraj produkty w opakowaniach nadających się do recyklingu lub wykonanych z materiałów biodegradowalnych (czyli takich, które rozkładają się podczas kompostowania i nie uwalniają szkodliwych substancji);

– na zakupy zabieraj torby wielokrotnego użytku, zamiast kupować za każdym razem jednorazowe „foliówki”;

– jeśli nie możesz uniknąć jednorazowych woreczków, zachowaj je do ponownego użycia;

­– opróżnione butelki PET możesz wykorzystać ponownie do napojów;

– opróżnione butelki i szklane słoiki możesz wykorzystać do domowych przetworów;

– segreguj śmieci do odpowiednich worków i pojemników do recyklingu.

 

Segregacja i recykling – nowa podstawa prawna!

Szczegółowy sposób segregacji określa rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 29 grudnia 2016 r. w sprawie szczegółowego sposobu selektywnego zbierania wybranych frakcji odpadów (Dz.U. z 2017 r. poz. 19).
Od 1 lipca 2017r. wszedł w życie Wspólny System Segregacji Odpadów (WSSO) obowiązujący na terenie całego kraju. Główna zasada WSSO jest jedna – należy oddzielać surowce od odpadów, które nie nadają się do recyklingu (powtórnego przetworzenia).

Odpady nadające się do recyklingu należy zbierać do odpowiednio oznaczonych pojemników w podziale na cztery główne frakcje + osobno odpady zmieszane (czyli nienadające się do recyklingu):

1) PAPIER (kolor pojemnika niebieski)

2) METALE I TWORZYWA SZTUCZNE (kolor pojemnika żółty)

3) SZKŁO (kolor pojemnika zielony*)

4) BIO (kolor pojemnika brązowy).

* Niektóre Gminy dodatkowo wprowadziły podział na szkło bezbarwne i kolorowe, wtedy stosuje się następujące oznaczenia: szkło bezbarwne (kolor pojemnika biały), szkło kolorowe (kolor pojemnika zielony).

 

Zapamiętajmy najważniejsze obowiązkowe terminy:

  • 1 lipca 2017– dzień wejścia w życie Wspólnego Systemu Segregacji Odpadów,
  • do 31 grudnia 2017 – czas na odpowiednie oznakowanie obecnie użytkowanych pojemników służących do zbierania odpadów komunalnych,
  • do 30 czerwca 2022 – czas na wymianę pojemników na nowe, zgodne ze Wspólnym Systemem Segregacji Odpadów.

 

Segregacja odpadów pochodzenia organicznego

Są to tzw. bioodpady kuchenne czy ogrodowe, nie powinny być one zanieczyszczone innymi śmieciami, a niestety tak jest najczęściej. Segregacja, odbiór i zagospodarowanie bioodpadów, to wielkie wyzwanie dla gmin, również dla gmin wiejskich. Zazwyczaj takie śmieci lokujemy do pojemników na odpady zmieszane (komunalne), następnie na wysypiskach, trafiają one na automatyczne stacje segregacji odpadów komunalnych. Odzysk frakcji nadającej się do kompostowania jest mało efektywny, z takiego surowca powstaje złej jakości kompost zanieczyszczony stłuczonym szkłem, substancjami chemicznymi i przedmiotami różnego pochodzenia. Najbardziej czyste bioodpady powstają tylko i wyłącznie w kuchni i w naszym ogrodzie. Takie biodegradowalne i czyste odpady stanowią źródło doskonałego kompostu, czyli nawozu organicznego, którym można nawozić trawniki, warzywa, drzewa owocowe czy kwiaty w swoim ogrodzie. Kompostownik przydomowy, to najbardziej ekologiczny i pożyteczny recykling biośmieci.

Jeśli sami nie stosujemy kompostowania, wówczas bioodpady wrzucamy do pojemników BIO oznaczonych kolorem brązowym, lub gromadzimy je w odpowiednio wytrzymałych i szczelnych foliowych workach (w zależności od organizacji w gminie). Oprócz resztek jedzenia, obierek z warzyw, jest to miejsce na:

  • bardzo drobno pocięte gałęzie drzew i krzewów (tani rozdrabniacz elektryczny zakupiony w supermarkecie to bardzo dobre rozwiązanie)
  • skoszoną trawę
  • liście, kwiaty
  • trociny i korę drzew.

Do brązowego pojemnika na BIO-odpady nie wrzucamy następujących odpadów: kości zwierząt, oleju jadalnego, odchodów zwierząt, popiołu z węgla kamiennego, drewna impregnowanego, płyt wiórowych i MDF, ziemi, kamieni, szkła i innych odpadów komunalnych (w tym niebezpiecznych – chemicznych substancji).

Zakończenie

Około 10 lat wstecz byliśmy z rolnikami na wycieczce w Norwegii. Zwiedzaliśmy gospodarstwa rolne ukierunkowane na samodzielność pod względem energetycznym. Zwiedzaliśmy też biogazownię miejską w Oslo, do której codziennie zwozi się czyste wysegregowane kuchenne odpadki. Trzeba przyznać, że ciężarówki załadowane tysiącami małych (ok.2-3 kilogramowych) woreczków, były dla nas wielkim zaskoczeniem, tym bardziej, że skrzynie ładunkowe samochodów nie były niczym osłonięte, a każdy z woreczków dokładnie zawiązany. Takie pojazdy jeżdżą po osiedlach i nie było czuć od nich żadnego nieprzyjemnego zapachu.

Jan Knapik, dn. 24.07.2017 r.