Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Charakterystyka powiatu tarnowskiego

Powiat tarnowski leży we wschodniej części województwa Małopolskiego, zajmując obszar 1416 km2, który zamieszkuje około 190 tyś. mieszkańców. Powiat tworzy 16 gmin (Ciężkowice, Gromnik, Lisia Góra, Pleśna, Radłów, Ryglice, Rzepiennik Strzyżewski, Skrzyszów, Szerzyny, Tarnów, Tuchów, Wierzchosławice, Wietrzychowice, Wojnicz, Zakliczyn, Żabno), w tym 4 miasta: Ciężkowice, Ryglice, Tuchów, Żabno, 188 sołectw, 209 miejscowości.

Rolnictwo

Rolnictwo tarnowskie charakteryzuje się dużym rozdrobnieniem gospodarstw rolnych, brakiem specjalizacji, niedoinwestowaniem i słabym wyposażeniem w infrastrukturę techniczną. Największą grupę tworzą gospodarstwa o powierzchni 1 - 5 ha, stanowiąc aż 85,7% ogółu gospodarstw. Gospodarstwa duże, ponad 10 ha to zaledwie 1,3% wszystkich gospodarstw w powiecie tarnowskimŚrednia powierzchnia gospodarstwa w powiecie tarnowskim (przyjęto za gospodarstwo rolne jednostkę użytkującą więcej niż 1 ha) jest taka sama jak w województwie i wynosi 3,2 ha. Działki o powierzchni poniżej 1 ha użytkuje 10115 rodzin. Przeciętna powierzchnia gospodarstwa jest największa w Wietrzychowicach (4,7 ha), zaś najmniejsza w Wierzchosławicach (2,5 ha).Strukturę gospodarstw charakteryzuje duże rozdrobnienie gruntów. Ukształtowanie wielu pól, rozdrobnienie na działki oraz szachownicowy układ powodują trudności w intensyfikowaniu produkcji rolnej. Średnia liczba działek, wchodzących w skład gospodarstwa rolnego była najwyższa w Wietrzychowicach - 5,2 działaki/1 gospodarstwo i Żabnie - 4,0 działki/1 gospodarstwo, zaś najniższa w Gromniku - 2,1 działki i Ciężkowicach 2,3 działki/gospodarstwo. Średnia powierzchnia działki jest najniższa w Żabnie i Tuchowie - 1 ha, zaś najwyższa w Ciężkowicach - 2,1 ha.Struktura użytkowania gruntów w powiecie tarnowskim jest odmienna od średniej w Małopolsce. W powiecie jest znacznie więcej użytków rolnych - 65%. Mniejsza jest lesistość powiatu - 20,9% ( w Małopolsce 28,8%) oraz udział sadów - 0,9%, zaś większy jest udział gruntów ornych - 49%. Największy udział użytków rolnych w strukturze użytkowania gruntów jest w gminie Żabno - 78,4%, przy średniej w Małopolsce 65,8%.Produkcją zwierzęcą zajmuje się 14% gospodarstw, produkcją roślinną 31%, zaś produkcją mieszaną 55% gospodarstw. Produkcja bez specjalizacji nie sprzyja jej unowocześnianiu, warunkującemu poprawę jakości i zwiększenie konkurencyjności.