Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
31 stycznia 2020

Szkolenie: Aktywizacja mieszkańców obszarów wiejskich ze szczególnym uwzględnieniem Rolniczego Handlu Detalicznego - 7.02.2020, Dąbrowa Tarnowska

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, biuro powiatowe w Dąbrowie Tarnowskiej, serdecznie zaprasza mieszkańców Powiśla Dąbrowskiego do udziału w szkoleniu specjalistycznym, które odbędzie się 7 lutego w Starostwie Powiatowym w Dąbrowie Tarnowskiej. Tematem przewodnim spotkania aktywizującego obszary wiejskie, będzie omówienie zasad wprowadzających znaczne ułatwienia w produkcji i sprzedaży żywności przez rolników.

W myśl obowiązujących ustaw - rolnicy mogą obecnie sprzedawać żywność bezpośrednio do sklepów, stołówek, restauracji i podobnych placówek tego typu.

Jednakże, aby sprzedaż odbywała się w zgodzie z przepisami, producenci powinni spełnić określone wymagania, które wprawdzie w chwili obecnej nie wymagają ogromnego, biurokratycznego wysiłku ze strony rolnika, ale warto je znać i stosować.

Dla mieszkańców powiatu - zwyczajnych konsumentów, rolniczy handel detaliczny staje się możliwością świadomego dokonywania wyboru, mianowicie - jaką żywność i gdzie ją  kupimy. Za rolnikiem murem stoi jego nazwisko, adres zamieszkania oraz jakość produkowanej żywności, ponieważ najczęściej znamy producenta i wiemy, czego możemy oczekiwać od produktów. Za marketem natomiast przemawia reklama, ładne opakowanie, czasami cena. Wybór należy do nas i pięknie jest, gdy decyzję o zakupie żywności podejmujemy świadomie.   

Wielu mieszkańców Powiśla Dąbrowskiego zaopatruje się od „zawsze” bezpośrednio u rolników. Kupujemy miód, jajka, owoce i warzywa, mięso itd. itd. Wiemy również, u kogo  można zakupić pyszne, tradycyjne ciasto, ser, wiejską kiełbasę, czy kiszoną kapustę, tym bardziej więc stopniowa legalizacja tego rynku, ale przede wszystkim jego rozwój wydaje się dla wszystkich - producentów i konsumentów - niezwykle istotny. 

Przecież o wielkim zainteresowaniu mieszkańców Powiśla możliwością skosztowania, na przykład: pierogów, dżemów, soków, wędlin, czy innych gotowych potraw i dań bezpośrednio od rolnika - świadczą między innymi długie kolejki do stoisk podczas okazjonalnych imprez, jakie odbywają się na terenie powiatu: takich jak dożynki powiatowe i gminne, Święto Ziemniaka, kiermasze przedświąteczne itd.

Znaczne uproszczenie przepisów pozwala dzisiaj rolnikom na produkcję i sprzedaż przetworzonej żywności nie tylko od święta, jednakże wielu producentów nie posiada odpowiedniej wiedzy prawnej dotyczącej tych przepisów oraz obawia się kontroli i sankcji finansowych. 

Dlatego serdecznie zapraszamy do udziału w szkoleniu, podczas którego przedstawiciele instytucji państwowych z terenu powiatu, przybliżą Państwu zasady Rolniczego Handlu Detalicznego, jak również przedstawią zasady i możliwości dofinansowania przedsięwzięć związanych z przetwórstwem żywności.

Anna Morawiec